Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben

Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben

Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben

Az ember egészséges étrendje a friss zöldségek nélkül elképzelhetetlen. A zöldségeket rengeteg módon el lehet készíteni, nem csak a megszokott módon levesek és főzelékek készítésére hanem turmixot, növényi olajat is varázsolhatunk belőlük. Nem szabad megfeledkezni a zöldségekben lévő tápanyagokról és vitaminokról, hiszen ezek hozzájárulnak az egészséges élet működéséhez és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepük van. Ízüket tekintve a zöldségek változatosan elkészíthetőek, új ízekkel és kombinációkkal is kísérletezhetünk.

Azok, akik nem szeretnek ételt készíteni vagy csak az új ízekkel nem szívesen kísérleteznek általában éttermekben próbálják ki az újdonságokat. Az éttermekben gyakran találkozhatunk zöldségekkel, természetesen azt, hogy milyen zöldségeket használnak nemcsak a menütől függ, hanem az alkalmazott séftől is. A séf kreativitása a választék meghatározója.

Az ételek készítése során az éttermekben már gépeket használtak, ezek beszerzése kizárólag webáruházból, vendéglátóipari gépeknek megfelelő kínálatból történhet. Természetesen az éttermekben számos zöldségből készült étel közül válogathatunk, újabbnál újabb receptek és zöldségfajták kerülnek az étlapra.

Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben
Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben

Melyek azok a zöldségek amelyekkel biztosan találkozhatunk egy étteremben?

A leggyakoribb zöldségek amelyek minden étteremben az asztalra kerülnek a következők:

  • Hagyma

Alapvető zöldségféle amely nagyon sokféle étel alapja, leves, főétel vagy szószok nem készülhetnek nélküle.

  • Sárgarépa

Alapvető összetevő a levesek és saláták készítésekor, gyakran használják hiszen gazdag rostokban.

  • Petrezselyem

Elsősorban díszítésre használják, levelei és szára is felhasználható.

  • Zeller

Alaplevek, levesek és saláták készítéséhez és díszítéséhez használják, de ízesítésre is alkalmas.

Zöldségalaplé

A zöldségeket számos módon el lehet készíteni, azonban van egy módja ami fontos része a vendéglátóipari egységek munkájának, az pedig a zöldség alaplé készítése. A lényege, hogy jó sok fajta zöldségből és esetleg fűszernövényből készítenek egy nagyobb adag alaplevet, amelyet aztán a munkafolyamatok rövidítése érdekében különböző ételek készítése során felhasználnak. Kiváló lehet nemcsak leves, hanem sültek vagy mártások készítése során.

Azok a zöldségek amelyet felhasználnak az alaplé készítésekor a következők:

  • Sárgarépa

  • Brokkoli

  • Kelkáposzta

  • Spenót

  • Paradicsom

  • Krumpli

  • Uborka

  • Hagyma

  • Fokhagyma

  • Paprika

  • Padlizsán

  • Hagyma

  • Saláta

  • Karfiol

  • Brokkoli

Az alaplé elkészítése

  • Zöldségek megtisztítása, feldarabolása,

  • A vaj felolvasztása és a hagyma üvegesre pirítása,

  • A többi zöldség hozzáadása, és pirítása,

  • Az egész zöldséges szósz felöntése három liter vízzel majd fűszerezni babérlevéllel kakukkfűvel és a petrezselyemmel.

  • Kis lángon főzni egy órát.

  • Leszűrni az alaplevet és megfelelő edényben tárolni.

Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben
Ezekkel a zöldségekkel biztosan találkozhatsz az éttermekben

Összegezve

A zöldségek fogyasztásának jelentős szerepe van a táplákozásunkban, így nem csak otthon hanem az éttermekben is rengeteg féle zöldséges ételt készítenek. A konyhai munkát segítő, előre elkészíthető zöldség alaplevet szinte minden frissen elkészülő ételhez fel tudják használni, amivel lerövidítik az ételek felszolgálási idejét is, így gyorsabban a tányérra kerülhetnek.