A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) története, származása

A kerti saláta (Lactuca sativa) ősi múltra tekint vissza, termesztése már az ókori Egyiptomban is elterjedt volt, Kr. e. 5000 körül. A régészeti leletek tanúsága szerint már ekkor ismerték és fogyasztották a vadon termő salátaféléket.

A saláta valószínűleg a Mediterránum keleti részén, Kis-Ázsiában fejlődött ki vadon termő fajokból. A görögök és rómaiak már kultúrnövényként termesztették, és számos írásukban is említést tesznek róla. A rómaiak „lactuca” néven hívták, ami a „tejes” szóból származik, utalva a növény tejnedvére.

A saláta Európában a középkorban terjedt el szélesebb körben, és a kolostorok kertjeiben is termesztették. A 16. századtól kezdve fokozatosan egyre népszerűbbé vált, és a konyhák mindennapi étlapjára is bekerült.

Magyarországra a saláta valószínűleg a török hódoltság idején került, és hamarosan elterjedt fogyasztása. A 19. századtól kezdve már nagymértékben termesztették, és a magyar konyha egyik kedvelt zöldségévé vált.

Napjainkban a saláta a világ egyik legnépszerűbb zöldsége. Számos fajtája létezik, amelyek ízükben, formájukban és színükben is eltérnek egymástól. A salátát nyersen fogyasztják salátákban, szendvicsekben, turmixokban, de főzve is felhasználható. A saláta vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, így értékes tápanyagforrásnak számít.

A kerti saláta származása:

A kerti saláta (Lactuca sativa) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növény. Legközelebbi rokonai közé tartozik a vadsaláta (Lactuca virosa) és a mételyfű (Cichorium intybus). A saláta valószínűleg a Mediterránum keleti részén, Kis-Ázsiában fejlődött ki vadon termő fajokból. A vadsalátákból származó kultúrnövényeknek számos változata alakult ki, amelyeket a levél alakja, színe, íze és textúrája alapján különböztetünk meg.

A saláta genomja viszonylag egyszerű, és a tudósok számára ideális modellnövényként szolgál a növénygenetika kutatásában. A saláta genomjának szekvenálása 2012-ben fejeződött be, ami új lehetőségeket nyitott a salátanövények tulajdonságainak javítására a nemesítés révén.

A kerti saláta továbbra is népszerű zöldségféle a világ minden táján, és fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban.

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása
A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) jellemzői

Rendszertani besorolás:

 • Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
 • Nemzetség: Saláta (Lactuca)
 • Faj: Kerti saláta (Lactuca sativa)

Botanikai jellemzők:

 • Egyéves vagy kétéves növény: A kerti saláta lehet egyéves vagy kétéves növény, fajtától függően. Az egyéves saláták a vetést követően még ugyanabban az évben virágoznak és teremnek, míg a kétéves saláták az első évben csak vegetatív fejlődést mutatnak, és a második évben virágoznak és teremnek.
 • Gyökérzet: A salátának karógyökérzete van, amely mélyre hatol a talajba és vízhez és tápanyaghoz juttatja a növényt.
 • Szár: A salátának lágy, húsos szára van, amely lehet egyenes vagy elfekvő. A szár magassága a fajtától függően 20-60 cm között változhat.
 • Levél: A saláta levelei a szár végén csoportosulnak, rozettát képezve. A levelek alakja, színe és textúrája a fajtától függően változhat. Lehetnek simák vagy fodrosak, zöldek, pirosak, sárgák vagy barna színűek.
 • Virág: A saláta virágai fejecskében csoportosulnak. A virágok kicsik, sárgák vagy narancssárgák. A virágzás a vetést követően 6-8 héttel következik be.
 • Termés: A saláta termése apró, szőrös kaszat, amelyben egyetlen mag található. A mag fekete vagy barna színű.

Általános tulajdonságok:

 • A kerti saláta mérsékelt övi növény, amely hűvös, nedves éghajlatot kedvel.
 • A saláta fényigényes növény, de félárnyékban is jól fejlődik.
 • A saláta vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel.
 • A saláta talajigényes növény, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
 • A saláta érzékeny a kártevőkre és a betegségekre.

Egyéb jellemzők:

 • A saláta számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz.
 • A saláta alacsony kalóriatartalmú élelmiszer.
 • A saláta emésztést segítő hatású.
 • A saláta vérnyomáscsökkentő hatású.

A kerti saláta sokoldalú zöldségféle, amely nyersen és főzve is fogyasztható. A salátát salátákba, szendvicsekbe, turmixokba tehetjük, de köretként is fogyaszthatjuk. A saláta értékes tápanyagforrás, és fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozásban.

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása
A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése egyszerű feladat, és akár kezdő kertészek számára is ideális. A saláta vethető magról vagy palántából is, és az év nagy részében ültethető.

Vetés:

 • Vetési időpont: A saláta vethető kora tavasszal, amint a talaj felenged, ősszel pedig a nyár vége felé. A meleg nyári hónapokban kerüljük a vetést, mert a saláta nem kedveli a meleget.
 • Talajelőkészítés: A saláta jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A talajt ültetést megelőtt lazítsuk fel és keverjünk bele komposztot vagy trágyát.
 • Vetés: A salátamagokat vethetjük sorban vagy szélesebb sorokban. A magokat 1 cm mélyre vessük el, és takarjuk be vékony réteg talajjal.
 • Öntözés: A magokat a vetést követően tartsuk nedvesen, amíg ki nem hajtanak.

Palántázás:

 • Palántanevelés: A saláta palántákat 4-6 héttel a szabadföldbe ültetés előtt vethetjük el beltérben. A palántákat tartsuk meleg, világos helyen, és rendszeresen öntözzük őket.
 • Kiültetés: A salátapalántákat a fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadföldbe. A palánták között 20-30 cm távolságot hagyjunk.

Gondozás:

 • Öntözés: A salátát rendszeresen öntözzük, különösen száraz időben. Fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne ázott.
 • Gyomlálás: A saláta gyomlálást igényel, hogy a gyomok ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért.
 • Húzá: A salátát akkor húzzuk ki, amikor a levelek elérik a kívánt méretet. A saláta gyorsan növekszik, így akár 2-3 hetente is szedhetjük a leveleket.

Tippek:

 • A saláta szereti a hűvös, nedves időjárást. Ha forró és száraz az idő, árnyékoljuk a salátát.
 • A saláta hajlamos a kártevőkre és a betegségekre. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és ha szükséges, kezeljük őket.
 • Számos salátafajta létezik, így választhatunk ízlésünknek és igényeinknek megfelelő fajtát.

A kerti saláta ültetése egyszerű és kifizetődő feladat. A saláta friss, ízletes és egészséges zöldségféle, amelyet nyersen és főzve is fogyaszthatunk.

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása
A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) ismertebb fajták

A kerti salátának (Lactuca sativa) számos fajtája létezik, amelyek ízükben, formájukban, színükben és termesztési igényeikben eltérnek egymástól. A legnépszerűbb salátafajták közé tartoznak:

Fejes saláta:

A fejes saláta a legismertebb salátafajta. Nagy, kerek fejet képez, amelynek levelei zöldek, ropogósak és enyhe ízűek. A fejes saláta számos fajtája létezik, amelyek a fej méretében, színében és ízében különböznek egymástól. Néhány népszerű fejes salátafajta a következő:

 • Batavia: Ez a fajta laza fejet képez, és zöldebb, mint a többi fejes salátafajta.
 • Crisphead: Ez a fajta kemény, tömör fejet képez, és ropogós, enyhe ízű.
 • Romaine: Ez a fajta hosszúkás fejet képez, és sötétzöld, vastag levelei vannak.

Jégsaláta:

A jégsaláta a fejes salátához hasonló, de vastagabb, ropogósabb levelei vannak. A jégsaláta enyhén édeskés ízű. A jégsaláta népszerű választás hamburgerekhez és szendvicsekhez.

Lollo rosso:

A lollo rosso salátának vörös, fodros levelei vannak, amelyek enyhén keserű ízűek. Ez a fajta saláta kiválóan alkalmas salátákba és köretként.

Vörös saláta:

A vörös saláta a fejes salátához hasonló, de vörös színű levelei vannak. A vörös saláta enyhén édeskés ízű. Ez a fajta saláta kiválóan alkalmas salátákba és köretként.

Tépősaláta:

A tépősalátának vastag, húsos levelei vannak, amelyeket kézzel téphetünk. A tépősaláta enyhe, édeskés ízű. Ez a fajta saláta kiválóan alkalmas salátákba, szendvicsekbe és turmixokba.

Endíviasaláta:

Az endíviasalátának fehér, enyhén keserű ízű levelei vannak. Ez a fajta saláta kiválóan alkalmas salátákba és köretként.

Ezek csak a népszerű kerti salátafajták közül néhányak. Számos más fajta is létezik, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletest. A saláta kiválóan alkalmas friss, ízletes és egészséges kiegészítője étkezésünknek.

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása
A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) gondozása nem túl bonyolult feladat, és akár kezdő kertészek számára is ideális. A saláta gyorsan növekvő növény, amely megfelelő gondozás mellett már a vetést követően néhány héttel betakarítható.

Fényigény:

A saláta fényigényes növény, de félárnyékban is jól fejlődik. A salátát ne ültessük tűző napra, mert a levelek könnyen megéghetnek.

Hőmérséklet igény:

A saláta mérsékelt övi növény, amely hűvös, nedves éghajlatot kedvel. A saláta ideális hőmérséklete 15-20 °C. A saláta nem kedveli a meleget, a forró nyári hónapokban hajlamos a virágzásra.

Vízigény:

A saláta vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne ázott. A salátát reggel öntözzük, hogy a leveleknek legyen idejük megszáradni estefelé, és ne legyenek hajlamosak a gombás megbetegedésekre.

Tápanyagozás:

A saláta tápanyagigényes növény, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A saláta ültetését megelőtt trágyázzuk a talajt komposzttal vagy trágyával. A vegetációs időszak során a salátát kéthetente trágyázhatjuk folyékony trágyával.

Egyéb gondozási feladatok:

 • Gyomlálás: A saláta gyomlálást igényel, hogy a gyomok ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért.
 • Húzá: A salátát akkor húzzuk ki, amikor a levelek elérik a kívánt méretet. A saláta gyorsan növekszik, így akár 2-3 hetente is szedhetjük a leveleket.
 • Kártevők és betegségek: A saláta hajlamos a kártevőkre és a betegségekre. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és ha szükséges, kezeljük őket.

Tippek:

 • A saláta szereti a hűvös, nedves időjárást. Ha forró és száraz az idő, árnyékoljuk a salátát.
 • A saláta hajlamos a virágzásra, ha meleg az idő. A virágzás rontja a saláta minőségét. A virágzás megelőzése érdekében ültessünk salátát kora tavasszal vagy ősszel.
 • Számos salátafajta létezik, így választhatunk ízlésünknek és igényeinknek megfelelő fajtát.

A kerti saláta gondozása egyszerű és kifizetődő feladat. A saláta friss, ízletes és egészséges zöldségféle, amelyet nyersen és főzve is fogyaszthatunk.

A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása
A kerti saláta (Lactuca sativa) ültetése, termesztése, gondozása

A kerti saláta (Lactuca sativa) beérésének ideje, betakarítása

A kerti saláta (Lactuca sativa) beérési ideje a fajtától, a vetési időponttól és az időjárási körülményektől függően változhat. Általában a saláta a vetést követően 4-8 héttel érik be. A saláta akkor érett, amikor a levelek elérik a kívánt méretet, ropogósak és enyhe ízűek.

A saláta beérésének jelei:

 • A levelek nagyok és ropogósak.
 • A levelek színe élénk zöld.
 • A salátafej szilárd és tömör.
 • A saláta nem virágzik.

A saláta betakarítása:

A salátát reggel, hűvös időben takarítsuk be. A salátát kézzel húzzuk ki a talajból. A salátát ne vágjuk le késsel, mert ez károsíthatja a növényt. A salátát betakarítás után azonnal fogyasszuk el, vagy tároljuk hűtőben. A salátát papírtörlőbe csomagolva tároljuk, és ne mossuk meg addig, amíg nem fogyasztjuk el.

Tippek a saláta betakarításához:

 • A salátát akkor takarítsuk be, amikor a levelek elérik a kívánt méretet. Ne várjunk túl sokáig a betakarítással, mert a saláta hamarosan virágozni kezd.
 • A salátát reggel, hűvös időben takarítsuk be. A melegben betakarított saláta hamarabb megfonnyad.
 • A salátát kézzel húzzuk ki a talajból. Ne vágjuk le késsel, mert ez károsíthatja a növényt.
 • A salátát betakarítás után azonnal fogyasszuk el, vagy tároljuk hűtőben. A salátát papírtörlőbe csomagolva tároljuk, és ne mossuk meg addig, amíg nem fogyasztjuk el.

A kerti saláta friss, ízletes és egészséges zöldségféle, amelyet nyersen és főzve is fogyaszthatunk. A saláta beérési ideje és betakarítása nem túl bonyolult feladat, és akár kezdő kertészek számára is ideális.

Betegségei, kártevői

A kerti saláta, mint minden kultúrnövény, fogékony lehet különböző betegségekre és kártevőkre. Íme a kerti saláta leggyakoribb betegségei és kártevői:

Betegségek:

 • Peronoszpóra (Bremia lactucae): Ez a gombás megbetegedés az egyik leggyakoribb oka a saláta pusztulásának. A peronoszpóra sárga foltokat okoz a leveleken, majd a levelek megbarnulnak és elhalnak. Meleg, párás időben ez a betegség gyorsan terjedhet.
 • Szklerotíniás rothadás (Sclerotinia sclerotiorum): Ez a gombás megbetegedés a saláta gyökérzetét és szárát támadja meg. A fertőzött növények hervadnak és elpusztulnak.
 • Vírusos betegségek: A salátát számos vírusos betegség megtámadhatja, például a salátamozaik vírus. A vírusos betegségek a levelek sárgulását és deformálódását okozzák.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek apró, puhatestű rovarok, amelyek a levelekből és szárakból táplálkoznak. A levéltetvek károsítása a saláta hervadását és torzulását okozza.
 • Meztelencsigák: A meztelencsigák lágytestű állatok, amelyek a salátalevelekből táplálkoznak. A meztelencsigák lyukakat rágnak a salátalevelekbe.
 • Fonálférgek: A fonálférgek mikroszkopikus méretű férgek, amelyek a saláta gyökérzetében élősködnek. A fonálférgek károsítása a saláta gyenge növekedését és sárgulását okozzák.

Védekezés:

A kerti saláta kártevők és betegségek elleni védelme érdekében a következőket tehetjük:

 • Ellenálló fajták ültetése: Válasszunk betegségeknek ellenálló salátafajtákat.
 • Vetésforgó alkalmazása: A salátát ne ültessük ugyanarra a helyre két évnél gyakrabban.
 • Rendszeres gyomlálás: A gyomok elszívják a tápanyagokat a salátától, és hajlamosítják a kártevőkre és a betegségekre.
 • Megfelelő öntözés: A salátát rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen ázott.
 • Kártevők és betegségek ellenőrzése: Rendszeresen ellenőrizzük a salátát kártevők és betegségek jelenléte szempontjából. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal kezeljük a növényeket.

Amennyiben már kialakultak a betegségek, vagy súlyos kártevőprobléma van, kereskedelemben kapható növényvédő szerek is használhatók. Minden esetben olvassuk el a termék címkéjén található használati utasítást.

A kerti saláta (Lactuca sativa) tárolása

A frissen szedett kerti saláta viszonylag gyorsan romlik, fontos a helyes tárolás, hogy a lehető legtovább megőrizze frissességét. Így tárolhatod a kerti salátát:

Rövid távú tárolás (pár napra):

 1. Ne mosd meg: A nedvesség felgyorsítja a romlást, így a salátát csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg.

 2. Papírtörlő: Csomagold be a salátát száraz papírtörlőbe. A papírtörlő felszívja a felesleges nedvességet, és megakadályozza a rothadást.

 3. Műanyag zacskó vagy tárolóedény: Tedd a papírtörlőbe csomagolt salátát egy műanyag zacskóba vagy zárható tárolóedénybe.

 4. Hűtőszekrény: Tárold a salátát hűtőszekrényben. A saláta így 3-5 napig eláll.

Hosszabb távú tárolás (akár pár hétre):

 1. Salátalevelek mosása és szárítása: Mosd meg alaposan a salátaleveleket, és egy salátacentrifuga segítségével távolítsd el a felesleges vizet. Nagyon fontos, hogy a levelek szárazak legyenek.

 2. Párnázás papírtörlővel: Tegyél papírtörlőt egy légmentesen záródó tárolóedény aljába és tetejére.

 3. Elrendezés: Lazán helyezd a száraz salátaleveleket az edénybe a papírtörlők közé.

 4. Légmentesen lezárva: Zárd le szorosan a tárolóedényt, és tedd be a hűtőszekrénybe.

 5. Papírtörlőcsere: Néhány naponta cseréld ki a papírtörlőt az edényben, hogy felszívja a felesleges nedvességet.

Tippek:

 • A legjobb, ha a salátát frissen fogyasztjuk el, így lesz a legízletesebb és legfrissebb.
 • Csak annyi salátát moss és tárolj egyszerre, amennyit rövid időn belül felhasználsz.
 • Ha lehetséges, válaszd a fejes salátát, ami általában tovább eláll, mint a levélben kapható saláták.

Fagyasztás:

A kerti saláta levélzöldségként történő fagyasztása nem javasolt. A fagyasztás-olvadás folyamata jelentősen roncsolja a saláta állagát és ízét. Azonban bizonyos felhasználási módokra érdemes lehet lefagyasztani, például turmixokba később fel tudod használni.

A kerti saláta (Lactuca sativa) felhasználása

A kerti saláta (Lactuca sativa) sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Általában nyersen fogyasztják salátákban, szendvicsekben és turmixokban, de főzve is felhasználhatják, levesekben, köretekben.

Íme néhány a leggyakoribb felhasználások:

 • Saláták: A saláta az egyik leggyakoribb saláta alapanyag. A saláta leveleket kombinálhatjuk más zöldségekkel, például uborkával, paradicsommal, hagymával, paprikával, hogy színes és ízletes salátákat készítsünk. A salátákhoz hozzáadhatunk sajtot, grillezett csirkét, halat, olajbogyót vagy bármilyen más kedvenc összetevőnket.
 • Szendvicsek és hamburgerek: A saláta ropogós textúrát és friss ízt ad a szendvicsek és hamburgerek ízéhez.
 • Turmixok: A saláta értékes tápanyagforrást nyújthat a turmixokhoz. Keverjünk salátát más zöldségekkel, gyümölcsökkel, joghurttal és tejjel, hogy egészséges turmixokat készítsünk.
 • Wrapek és tekercsek: A nagyobb salátalevelek kiválóan felhasználhatók wrapek és tekercsek készítéséhez. Töltsük meg a salátaleveleket csirkével, hússal, zöldségekkel, sajttal vagy bármilyen más kedvenc alapanyagunkkal.
 • Köretek: A saláta egyszerű, egészséges köretként is felszolgálható. Keverjük össze a salátaleveleket egy kis olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, hogy ízletes köretet készítsünk.
 • Levesek: A saláta felhasználható krémlevesek sűrítésére, levesbetétként.
 • Főzelékek: Bár Magyarországon nem elterjedt felhasználási módja a salátának, de érdemes kipróbálni. Ázsiai országokban gyakori, hogy a salátát megfőzik, pirítják.

Tippek:

 • A salátát mindig közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, hogy a levelek ropogósak maradjanak.
 • A saláta ízletes és egészséges zöldségféle, amelyet számos módon felhasználhatunk. Legyünk kreatívak, és kísérletezzünk a salátával való főzés új módjaival!

A kerti saláta (Lactuca sativa) jótékony hatása a szervezetre

A kerti saláta (Lactuca sativa) nemcsak frissítő és ízletes zöldségféle, de számos jótékony hatással is bír a szervezetre. Lássuk a legfontosabbakat:

Vitaminok és ásványi anyagok:

A saláta vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között:

 • A-vitamin: Fontos a szem egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.
 • C-vitamin: Erős antioxidáns, amely segíti a kollagéntermelést és a vas felszívódását.
 • K-vitamin: Fontos a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz.
 • Folsav: Szükséges a DNS szintézishez és a magzati fejlődéshez.
 • Kálium: Segíti a vérnyomást szabályozni és a szív egészségét megőrizni.
 • Vas: A vörösvértestek oxigén szállításához szükséges.

Rostok:

A saláta rostokban gazdag, amelyek segítik az emésztést, a teltségérzetet és a koleszterinszintet is csökkenthetik.

Antioxidánsok:

A saláta antioxidánsokban gazdag, amelyek segítik megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

Egyéb:

A salátának gyulladáscsökkentő, vízhajtó és nyugtató hatása is lehet.

Összefoglalva:

A kerti saláta fogyasztása számos előnnyel járhat az egészségre. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. A saláta fogyasztása segíthet az emésztésben, a teltségérzetben, a koleszterinszint csökkentésében, a gyulladás csökkentésében, a vízhajtó hatásban és a nyugtató hatásban. A saláta frissítő és ízletes zöldségféle, amelyet könnyen beépíthetünk a mindennapi étrendünkbe.

A kerti saláta (Lactuca sativa) tápérték összetevői

Tápanyag Mennyiség 100 grammra (nyersen) RDI (%)
Energia 16 kcal 1%
Fehérje 1,3 gramm 3%
Zsírok 0,2 gramm 0%
Szénhidrát 2,6 gramm 1%
Élelmi rost 1,3 gramm 5%
C-vitamin 16 mg 27%
A-vitamin 438 RE 9%
K-vitamin 136 µg 170%
Folsav 53 µg 13%
Kálium 195 mg 5%
Kalcium 35 mg 3%
Vas 0,4 mg 2%
Magnózium 13 mg 4%
Foszfor 28 mg 3%
Cink 0,2 mg 1%
Réz 0,04 mg 2%
Mangán 0,2 mg 9%

Megjegyzések:

 • RDI: Ajánlott napi bevitel
 • A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége a saláta fajtájától és a termesztési körülményektől függően változhat.
 • A saláta kalóriatartalma alacsony, így kiváló választás fogyókúrázók számára.
 • A saláta jó rostforrás, amely elősegíti az emésztést és a teltségérzetet.
 • A saláta vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, amelyek fontosak az egészség megőrzéséhez.

 

A kerti saláta (Lactuca sativa) jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.