Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

Mángold(Beta vulgaris var. cicla) története, származása

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla), más néven tarack vagy répalevél, a céklafélék családjába tartozó növény, melyet az ember már évezredek óta termeszt. A Mángold levelei gazdag ízükkel és tápanyagtartalmukkal évezredek óta kedvelt csemege a konyhákban.

A Mángold eredete az ókori Földközi-tenger vidékére nyúlik vissza, ahol az ókori görögök és rómaiak ismerték és termesztették ezt a növényt. A későbbiekben a Mángold elterjedt Európa számos részén, és a kulináris hagyományok részévé vált.A Mángoldot évszázadokon keresztül a leginkább a levélzete miatt termesztették. A levelek különböző színekben pompáznak, a zöldtől a sárgáig és a pirosig terjednek. Ezek a levelek nem csak dekoratívak, hanem magas tápanyagtartalmuk miatt is értékesek. Gazdagak A-vitaminban, C-vitaminban, káliumban és rostokban, így hozzájárulnak az egészséges étrendhez.

A Mángold a kertekben és a kisebb gazdaságokban népszerű növény, mivel jól alkalmazkodik a változó termesztési körülményekhez. Könnyen termeszthető, és viszonylag gyorsan fejlődik. Tolerálja a hideget és a meleget egyaránt, és ellenálló az egyes kártevőkkel és betegségekkel szemben.

A Mángoldot sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. A leveleit frissen fogyaszthatjuk salátákban vagy levesekben, de kiválóan alkalmasak főzésre, párolásra vagy akár sütésre is. Ízük enyhén keserű, de a megfelelő fűszerezéssel finom és ízletes fogásokat készíthetünk belőlük.

A Mángold tehát egy olyan növény, amely már évezredek óta jelen van az ember életében és kulináris hagyományaiban. Gazdag tápanyagokban és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Ha szeretnénk változatos és egészséges fogásokat készíteni, érdemes megfontolni a Mángold termesztését és felhasználását a mindennapi étrendünkben.Mángold jellemzői

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) egy gyönyörű és tápláló növény, amelyet évezredek óta termesztenek az ember általában a levélzete miatt. A Mángold a céklafélék családjába, illetve a zellerfélék rendjébe tartozik.

Ez a növény rendkívül változatos megjelenésű lehet, ami az egész növényre kiterjedő leveleinek különböző színeivel és mintázataival magyarázható. A Mángold levelei lehetnek zöldek, sárgák, pirosak vagy akár fehérek is. Az egyes fajták és fajtársak közötti eltéréseknek köszönhetően számos különböző szín- és levélformát találhatunk.

A Mángold egy közepes méretű növény, amely általában eléri a 30-60 cm magasságot. A levélzete hosszú, széles és hullámos lehet, ami tovább fokozza a növény esztétikus megjelenését. A gyökeres része a föld alatt található, míg a lombozata a levegőben fejlődik.

A Mángoldnak kis virágai vannak, amelyek jellemzően zöld vagy sárga árnyalatúak. Ezek a virágok csomókban, fürtökben helyezkednek el a növény tetején. A virágzás időszaka általában a nyár elejétől az ősz közepéig tart, és a növények szép látványt nyújtanak ebben az időszakban.

A Mángold termése nem olyan hangsúlyos, mint a hagyományos céklaféléké, mivel inkább a levelét fogyasztjuk. Azonban ha hagynánk a növényt tovább növekedni, a virágzás után kialakulnak a termések, amelyek kis magokat tartalmaznak.

A Mángold termesztése és gondozása viszonylag egyszerű. A növény jól alkalmazkodik különböző talaj- és éghajlati körülményekhez. Jól tűri a hideget és a meleget egyaránt, és kevés gondot okoznak neki a betegségek és kártevők.

A Mángold ízletes és tápláló ételek elkészítésére is alkalmas. A leveleit frissen fogyaszthatjuk salátákban, levesekben vagy szendvicsekben. A levelek megfőzve vagy megpárolva is kitűnően megállják a helyüket.

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiMángold ültetése

A Mángold ültetése egyszerű és örömteli feladat, amelyet bárki könnyedén elvégezhet a saját kertjében vagy akár egy kisebb virágládában is. Íme néhány lépés, amelyek segítenek a sikeres Mángold ültetésében.

 1. Ültetési időpont: A Mángoldot általában tavasszal vagy kora ősszel ültetik. Az ideális időpontot a térségében jellemző időjárási viszonyok és a helyi termesztési útmutatók alapján érdemes meghatározni. Általában, ha a talaj már felmelegedett és fagymentes, akkor jó időpontnak tekinthető az ültetésre.
 2. Talaj előkészítése: A Mángold jól növekszik a jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag talajban. Először tisztítsuk meg a kiválasztott ültetési területet a gyomoktól és a törmelékektől. A talajt lazítsuk fel egy ásóval vagy egy kerti ásóval, majd keverjünk bele komposztot vagy szerves anyagokat, hogy növeljük a talaj tápanyagtartalmát.
 3. Magvetés: Ha magokkal szeretnénk ültetni, tegyünk egy-egy magot kb. 2-3 cm mélyre és hagyjunk legalább 25-30 cm távolságot a sorok és a növények között. Ültetés előtt áztassuk be a magokat langyos vízbe néhány órára, hogy serkentsük a csírázást.
 4. Csemeték ültetése: Ha inkább kis csemetéket használnánk, vásárolhatunk előnevelt Mángoldot a kertészeti áruházakban vagy előnevelhetjük a saját magról nevelt palántáinkat. Ültessük el a csemetéket az előkészített talajba, és ügyeljünk arra, hogy megfelelő távolságot hagyjunk közöttük.
 5. Öntözés és gondozás: Az ültetés után rendszeresen öntözzük meg a Mángoldot, hogy a talaj nedves maradjon. Fontos, hogy ne áztassuk túl a növényt, mert ez gyengítheti a gyökereket. Gyomláljuk ki a környező gyomokat, hogy ne versenyezzenek a Mángoldtal a vízért és a tápanyagokért.

A Mángold gondozása viszonylag egyszerű. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és távolítsuk el az esetleges kártevőket vagy betegségek jeleit. Ha szükséges, alkalmazzunk biológiai vagy szerves kártevőirtó szereket, hogy megvédjük a növényeket.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öntözés rendkívül fontos a Mángold számára. Tartsuk a talajt enyhén nedves állapotban, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk túl. Az egyenletes nedvességtartalom segít megelőzni a levélkárosodást és a növény stresszét.

A Mángold levéljeit többszörös aratásra tervezzük. Kezdhetünk a külső, idősebb levelek leszedésével, hagyva, hogy a belső, fiatalabb levelek tovább növekedjenek. Használjunk ollót vagy kést a levél elvágásához, lehetőleg az alap közelében. Ez lehetővé teszi, hogy a növény továbbra is termeljen új leveleket.

A Mángold virágzása akkor következik be, ha a növény túl hosszan tartó stressznek van kitéve vagy a növény öregszik. A virágzás a levélképződést csökkentheti, ezért javasolt az időben történő betakarítás.

Mángoldot termeszthetünk egész évben, ha megfelelő odafigyelést és gondozást biztosítunk számára. Figyeljünk a növényekre, figyeljük a vízellátást, tápláljuk megfelelően és védekezzünk az esetleges betegségek és kártevők ellen. Így élvezhetjük a Mángold friss, ízletes leveleit hosszú időn keresztül a saját kertünkből vagy balkonládánkból.

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiMángold (Beta vulgaris var. cicla) ismertebb fajták

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) számos ismertebb fajtája létezik, amelyek különböző színű és formájú leveleikkel kápráztatják el a kertészeket és az ínyenceket. Íme néhány népszerű Mángold fajta:

 1. ‘Bright Lights’: Ez a fajta talán a legismertebb és legkedveltebb Mángold fajta. A ‘Bright Lights’ rendkívül színpompás leveleket hoz létre, amelyek között megtalálhatók a zöld, piros, narancssárga és sárga árnyalatok. Ez a fajta nemcsak a színével, hanem finom ízével is elbűvöli az embereket.
 2. ‘Fordhook Giant’: Ez a fajta nagy méretű, sötétzöld leveleket produkál. A levelek vastagabbak és húsosabbak lehetnek, mint más fajtákban. A ‘Fordhook Giant’ ideális választás, ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a Mángoldot, mivel a levelek tartósabbak maradnak az ültetés után.
 3. ‘Ruby Red’: Ez a fajta a vörös leveleiről híres. A ‘Ruby Red’ Mángold élénkpiros levélzetet hoz létre, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt a kertben és az ételkészítésben egyaránt. Az íze édeskés és enyhén fűszeres.
 4. ‘Golden Sunrise’: Ha a sárga színű leveleket kedveled, akkor a ‘Golden Sunrise’ Mángold fajta ideális választás lehet. Ez a fajta arany sárga leveleket hoz létre, amelyek a kertben ragyognak, és különleges ízt kölcsönöznek az ételnek.

Ezek csak néhány példa a Mángold ismertebb fajtáira, de számos más változat is elérhető a kertészetekben és a magok forgalmazó helyeken. Minden fajtának megvan a sajátos íze, színe és formája, így bőséges választék áll rendelkezésre ahhoz, hogy a Mángold sokszínűségét kiélvezhessük a konyhában és a kertben.

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiMángold gondozása

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) gondozása és igényei viszonylag könnyen kezelhetők, és jó hír, hogy a növény nem igényel túl sok figyelmet.

Fényigény: A Mángold a részleges vagy teljes napsütést részesíti előnyben. Ideális esetben napi 4-6 óra napfényt kapjon, de jól növekszik fényárnyékosabb helyeken is. Ügyeljünk arra, hogy a növényeket ne árassza el állandóan közvetlen erős napfény, mivel ez károsíthatja a leveleket.

Hőmérséklet igénye: A Mángold toleráns a változó hőmérsékleti körülményekkel szemben. A friss palánták 10-15 °C közötti hőmérsékleten fejlődnek a legjobban. Amikor a növények megerősödtek, jól tűrik a melegebb időket is, de a túl magas hőmérséklet és a hőség okozhatja a levelek korai elöregedését.

Vízigény: A Mángoldnak állandóan enyhén nedves talajra van szüksége. Rendszeresen öntözzük meg a növényeket, hogy a talaj ne száradjon ki, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlzott vízhiány vagy vízállás, mert ez károsíthatja a gyökereket. A legjobb, ha a talaj felső rétege enyhén nedves marad, de nem vízzel átitatott.

Tápanyagozás: A Mángoldnak szüksége van tápanyagban gazdag talajra. Az ültetés előtt érdemes komposzttal vagy szerves anyagokkal dúsítani a talajt. A növekedés során is táplálhatjuk a növényeket ásványi trágyákkal vagy szerves műtrágyákkal. Ügyeljünk azonban a túlzott tápanyagmennyiség elkerülésére, mert ez túlzott levélképződést eredményezhet a gyökérzettel szemben.

Gyomlálás és védelem: Győződjünk meg róla, hogy a Mángold környezete gyommentes marad. A gyomok versenyeznek a vízért és a tápanyagokért a növényekkel, így rendszeres gyomlálásra van szükség. Továbbá, figyeljünk a kártevők és a betegségek jeleire. Ha szükséges, alkalmazzunk biológiai vagy szerves kártevőirtó szereket, hogy megvédjük a növényeket.Mángold beérésének ideje, betakarítása

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) betakarítási ideje függ a növény típusától és a termesztési körülményektől. Általában a Mángold leveleit szedjük, és többszörös aratásra tervezzük, hogy a növény hosszabb ideig termelhessen.

A Mángold leveleit akkor szedjük, amikor elérték a kívánt méretet. Általában az első levélzet megjelenése után 30-60 nap alatt érik be, de ez változhat a fajtától és a termesztési körülményektől függően. A fiatalabb, külső levelek leszedése lehetővé teszi a belső levelek további növekedését.

A Mángold betakarítása egyszerű. Használjunk ollót vagy kést a levél elvágásához, lehetőleg az alap közelében. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk elegendő levelet a növényen, hogy továbbra is fotoszintézist végezhessen, és új leveleket termelhessen.

Az aratott Mángold leveleket azonnal használhatjuk frissen salátákban, levesekben vagy más ételkészítési módszerekben. Ha több Mángoldot aratunk, mint amennyit azonnal fel tudunk használni, akkor a leveleket hűtőszekrényben tárolhatjuk, általában 3-4 napig frissen maradnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a Mángoldnak a virágzás időszakában a levelek íze és textúrája megváltozhat. Ezért célszerű időben betakarítani a növényt, mielőtt a virágok megjelennének.

Összességében a Mángold betakarítása rugalmas, és a növény hosszú ideig adhatja a friss, tápláló leveleket, ha rendszeresen leszedjük és gondoskodunk róla. Élvezze a friss Mángold ízét és tápanyagait, amelyeket saját kertjéből vagy balkonládájából szüretelhet!

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiBetegségei, kártevői

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) betegségei és kártevői néha problémákat okozhatnak a növény termesztése során. Íme néhány gyakori betegség és kártevő, amelyekkel szembesülhetünk a Mángold termesztésekor:

Betegségek:

 1. Lepkék és hernyók: Különböző lepkefajták és hernyók megtámadhatják a Mángoldot, és levélkárosodást okozhatnak. Megelőzés céljából használhatunk hálóval fedett kerítést vagy lepkék elleni permetezést.
 2. Levélfoltosság: A levélfoltosság gombás betegség, amely sárga vagy barna foltokat okozhat a leveleken. A fertőzött leveleket el kell távolítani és megfelelő gombász elleni permetezést kell alkalmazni.
 3. Peronoszpóra: A peronoszpóra egy másik gombás betegség, amely általában nedves időjárás esetén jelentkezik. A betegség fehér vagy szürke penészréteget okoz a leveleken. Az érintett növényi részeket távolítsuk el, és alkalmazzunk gombaölő szert a fertőzés ellen.

Kártevők:

 1. Levéltetvek: A levéltetvek a Mángold leveleit szívják, és elszívják a növény nedvességét. Kezdődő fertőzés esetén a levéltetvekek kézzel eltávolíthatók, vagy alkalmazhatunk rovarölő szereket.
 2. Cserebogarak: A cserebogarak a Mángold leveleinek széleit rágják meg, ami lyukakat vagy megrágott széleket eredményez. Kézi gyűjtéssel vagy rovarölő permetezéssel kezelhetjük a problémát.
 3. Csiga és csigák: A csigák éjszaka támadhatják meg a Mángoldot, és megrágják a leveleket vagy a törzset. Csigaölő szerek, csigacsapdák vagy más csigák elleni védekezési módszerek alkalmazhatók.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a Mángoldot, és figyeljünk a betegségek vagy kártevők korai jeleire. A megelőzés érdekében tartsuk rendben a kertet, távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, és gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról és tápanyagellátásról.Mángold tárolása

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) levelei friss állapotban a legízletesebbek és tápanyagban a leggazdagabbak. Azonban ha több Mángoldot aratunk, mint amennyit azonnal fel tudunk használni, megfelelő tárolási módszerekkel eltarthatjuk a leveleket.

Az első lépés a friss Mángold alapos mosása és szárítása. Mossuk meg alaposan a leveleket hideg víz alatt, hogy eltávolítsuk a földet és a szennyeződéseket. Ezután óvatosan szárítsuk meg a leveleket konyhai törlővel vagy szárazítóval.

Az egyik lehetőség a Mángold tárolására a hűtőszekrény használata. Tekercseljük be a leveleket nedves konyhai törlőbe vagy törülközőbe, majd helyezzük őket egy műanyag zacskóba vagy légmentesen záródó tárolóedénybe. Így a Mángold frissen maradhat a hűtőszekrényben akár 3-4 napig.

Ha hosszabb távú tárolást szeretnénk, a Mángoldot le is fagyaszthatjuk. Válasszuk szét a leveleket, és helyezzük őket forrásban lévő, sós vízbe. Pár percig blansírozzuk a leveleket, majd helyezzük őket egy jégre, hogy gyorsan lehűtsék. Csomagoljuk be a blansírozott leveleket légmentesen záródó fagyasztózacskókba vagy tárolódobozokba, majd tegyük a mélyhűtőbe. A fagyasztott Mángold akár 8-12 hónapig is eltartható.

Egy másik lehetőség a Mángold konzerválása. Vágjuk fel a leveleket, majd helyezzük őket egy főzőedénybe forró vízzel. Pár percig blansírozzuk a leveleket, majd hűtsük le őket hideg víz alatt. Csomagoljuk be a blansírozott leveleket légmentesen záródó üvegekbe vagy konzervdobozokba, majd tároljuk őket hűvös, sötét helyen. A konzervált Mángold hónapokig eltartható.

Fontos megjegyezni, hogy a tárolt Mángold íze és textúrája kissé eltérhet a friss levelektől. Próbáljuk minél gyorsabban felhasználni a tárolt Mángoldot, hogy a lehető legjobb ízt és tápértéket élvezzük.Mángold felhasználása

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) rendkívül sokoldalú zöldség, amelyet számos módon felhasználhatunk a konyhában. Az ízletes levelek és a tápanyagokban gazdag összetétel lehetővé teszik, hogy különféle ételkészítési módszerekben élvezhessük ennek a növénynek az ízét és tápláló tulajdonságait. Íme néhány ötlet a Mángold felhasználására:

 1. Friss salátákban: A friss Mángold levelei kiválóan alkalmasak salátákba vagy zöldségkeverékekbe. Vágjuk fel a leveleket és keverjük össze más zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával és hagymával. Fűszerezzük ízlés szerint és öntsünk rá egy könnyű salátaöntetet.
 2. Levesekben és pörköltökben: A Mángoldot gyakran használják levesek, pörköltök és egytálételek készítéséhez. Adjunk hozzá apróra vágott Mángoldot a zöldséglevesekhez, babgulyásokhoz vagy egyéb főtt ételekhez, hogy gazdagítsuk az ízét és tápértékét.
 3. Főzve vagy párolva: A Mángold könnyen megfőzhető vagy párolható. Vágjuk fel a leveleket, majd főzzük vagy pároljuk meg őket kevés vízzel vagy zöldség alaplével. Adjunk hozzá fokhagymát, vajat vagy olívaolajat, és fűszerezzük ízlés szerint. Ez a főzési módszer segít megőrizni a Mángold tápanyagait és ízét.
 4. Töltött ételek: A Mángold levelei remekül használhatók töltött ételekhez. Például készíthetünk Mángoldot töltött káposztával vagy Mángoldot töltött húsgombóccal. A leveleket tekercseljük fel a töltelék köré, majd főzzük vagy süssük meg őket.
 5. Sütve: A Mángold levelei akár sütve is ízletesek lehetnek. Készítsünk Mángoldos pitéket vagy quiche-t, amelyekben a levelek kellemes textúrát és ízt kölcsönöznek a sütés során.

Ezek csak néhány ötlet a Mángold felhasználására, de a kreativitásunknak csak a képzeletünk szabhat határt.

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Mángold (Beta vulgaris var. cicla) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiMángold (Beta vulgaris var. cicla) jótékony hatása a szervezetre

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) nemcsak ízletes és sokoldalú zöldség, hanem számos jótékony hatása is van a szervezetre. A gazdag tápanyagprofilja és egészségre gyakorolt előnyei miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Íme néhány Mángold jótékony hatása:

 1. Tápláló összetétel: A Mángold magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint magnéziumban, kalciumban és vasban. Ezek az esszenciális tápanyagok hozzájárulnak az egészséges sejtműködéshez, az immunrendszer erősítéséhez és az általános jó közérzethez.
 2. Szív- és érrendszer egészsége: A Mángoldban található kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában, így hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A benne található antioxidánsok, például a béta-karotin és a lutein, szintén védik a szív- és érrendszert a szabadgyökök káros hatásaitól.
 3. Gyulladáscsökkentő hatás: A Mángoldban található fitokemikáliák, például a flavonoidok és a karotinoidok, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ezek a vegyületek segíthetnek a szervezetben lévő gyulladások enyhítésében, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák megelőzéséhez.
 4. Emésztési egészség: A Mángold magas rosttartalma elősegíti az emésztést és elősegíti az egészséges bélműködést. A rostok segíthetnek a székrekedés megelőzésében és enyhítésében, valamint támogathatják az egészséges bélflóra kialakulását.
 5. Látásvédelem: A Mángoldban található lutein és zeaxantin nevű karotinoidok jótékony hatással vannak a szem egészségére. Ezek a vegyületek hozzájárulnak a látás védelméhez, és segíthetnek csökkenteni a korral járó szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma, tápérték összetétele

Mángold (Beta vulgaris var. cicla)

Tápanyagok Mennyiség
Kalóriatartalom 19 kcal
Fehérje 1.8 g
Szénhidrát 3.6 g
Zsír 0.2 g
Rost 2.2 g
Vitaminok
A-vitamin 6116 NE
C-vitamin 30 mg
K-vitamin 830 mcg
Ásványi anyagok
Kálium 379 mg
Kalcium 51 mg
Vas 2.7 mg
Magnézium 81 mg
Egyéb tápanyagok
Karotinoidok 11,330 mcg

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, és változhatnak a termesztési körülményektől és a fajtától függően. A Mángold rendkívül tápláló zöldség, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Az alacsony kalóriatartalommal és a magas tápértékkel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrend részévé váljon.Érdekességek, történetek róla

A Mángold (Beta vulgaris var. cicla) nemcsak egy ízletes és tápláló zöldség, hanem számos érdekességet és érdekes történetet is magában rejt. Ismerjünk meg néhányat ezek közül:

 1. Évszázados történet: A Mángold már évszázadok óta jelen van az emberiség étrendjében. Már az ókori görögök és rómaiak is termesztették és fogyasztották. A Mángoldot a kora középkorban kezdték el elterjeszteni Európában, és azóta is népszerű maradt.
 2. Név eredete: A Mángold neve a német „mangold” szóból származik, amelyet a francia „mangue” szóból kölcsönöztek. A „mangue” eredetileg a „mangó” gyümölcsre utalt, és az értékes levelek miatt kapta ezt a nevet.
 3. Dísznövény is lehet: A Mángold nemcsak az ételízesítésben játszik fontos szerepet, hanem dísznövényként is megállja a helyét. A ‘Bright Lights’ fajta például káprázatosan színes leveleket hoz létre, amelyek szép látványt nyújtanak a kertben vagy akár az erkélyen.
 4. Hagyományos gasztronómia: A Mángold jellemzően megtalálható a mediterrán és az ázsiai konyhákban. Az olasz konyhában a „bietola” néven ismert, és gyakran használják tésztákhoz, rizottóhoz vagy húsételekhez. Az ázsiai konyhákban pedig gyakran wokban párolják vagy főzik, és számos ízletes étel része lehet.
 5. Több fajtája: A Mángoldnak számos ismertebb fajtája létezik, amelyek különböző színű és formájú leveleket kínálnak. A ‘Bright Lights’, a ‘Fordhook Giant’, a ‘Ruby Red’ és a ‘Golden Sunrise’ csak néhány példa a változatos Mángold fajták közül.

A Mángold tehát nemcsak ízletes és tápláló, hanem érdekes történeteket és érdekességeket is magában hordoz. Fedezd fel ezt a sokoldalú zöldséget a konyhában, és élvezd a Mángold gazdag ízét és tápanyagait!

 

Képek: Pixabax, Vistacreate

Mángold (Beta vulgaris var. cicla) jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.