Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

Lilahagyma története, származása

A lilahagyma (Allium cepa var. proliferum), más néven láncos hagyma vagy kígyóhagyma, egy hagymafajta, amelynek számos kis hagyma nő egymás után egy hosszú száron. A lilahagyma a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik, és sokáig a közel-keleti és a mediterrán régiókban tenyésztették.A lilahagyma eredeti származási helye nem teljesen ismert, de feltételezések szerint a Közel-Keleten, valószínűleg Mezopotámiában vagy az ókori Egyiptomban alakult ki. A fajtát évezredek óta termesztik a táplálkozás és a gyógyászat szempontjából is.

A lilahagyma különlegessége a növekedése során mutatkozik meg. Az anyahagyma körül apró hagymák kezdenek növekedni, amelyeket hagyma „gumóknak” is neveznek. Ezek a gumók hosszan nyúlnak, így alakítva ki a jellegzetes láncos formájukat. Egyetlen növény képes több tucat hagymagumót hozni egyetlen száron.

A lilahagyma rendkívül sokoldalú. Ízét tekintve enyhén hagymaszerű, de lágyabb és édesebb, mint a hagyományos hagyma. Gyakran frissen fogyasztják salátákban vagy szendvicsekben, de használják főzéshez, süteményekhez és savanyúságokhoz is. Emellett a lilahagyma jótékony hatással lehet az egészségre is, mivel gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Összességében a lilahagyma egy érdekes és hasznos növény, amely jellegzetes megjelenésével és ízével kiemelkedik a többi hagymafajta közül. A gazdag történelme és sokoldalúsága miatt népszerű választás a konyhában és a kertben egyaránt.Lilahagyma jellemzői

A lilahagyma (Allium cepa var. proliferum), más néven láncos hagyma vagy kígyóhagyma, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó növényfajta. A lilahagyma a hagyományos hagymától (Allium cepa var. cepa) eltérően növekszik és alakul, ami kiemelkedővé teszi a konyhakertekben és a dísznövényként való termesztésben.

A lilahagyma mérete kisebb, mint a hagyományos hagymáé. A hagymagumók általában 2-3 centiméter hosszúak és 1-2 centiméter vastagok lehetnek. Ezek a hagymagumók sorban nőnek egy hosszú, szár szerű képződményen, amelynek hossza akár 30 centiméter is lehet. Így jön létre a jellegzetes láncos forma, amely megkülönbözteti a lilahagymát a többi hagymafajtától.

A lilahagyma termése apró magok formájában jön létre. Ezek a magok a virágzás után érnek be és szóródnak el, hogy új növényeket hozzanak létre. A lilahagyma virágai gömb alakúak és kis méretűek. Az egyes virágok kis, lila vagy fehér színűek lehetnek, és többnyire csoportokban jelennek meg a hosszú száron.

A lilahagyma rendszertani besorolása a következő:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Osztály: Liliopsida
 • Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
 • Család: Hagymafélék (Alliaceae)
 • Nemzetség: Allium
 • Faj: Allium cepa
 • Alfaj: var. proliferum

A lilahagyma botanikai jellemzői közé tartozik a többi hagymafajtához hasonlóan az erős hagymaszag és az enyhe hagymaíz. A levelek hosszúkásak és keskenyek, és az alján halványabb árnyalatúak lehetnek. A növényi szár hosszú és vékony, és az anyahagyma körül kezd el hagymagumókat hozni. Az anyahagyma a lilahagyma szaporító szerve, és a gumók hosszabbodása eredményezi a láncos, kígyó szerű kinézetet.

Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiLilahagyma ültetése

A lilahagyma ültetése viszonylag egyszerű folyamat. Az alábbiakban bemutatom a lépéseket, hogy miként kell ültetni a lilahagymát:

 1. Ültetési időpont: A lilahagymát általában tavasszal vagy kora nyáron ültetik, amikor a talaj már felmelegedett és nincs fagyveszély. Az optimális ültetési időpont általában április vagy május, de ez függ a helyi éghajlattól is.
 2. Hely kiválasztása: Válassz egy napos vagy félárnyékos helyet a kertben, ahol a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezik. A lilahagyma jól nő nedves, de nem túl vizes talajban.
 3. Talaj előkészítése: Lazítsd fel a talajt, és távolíts el minden gyomnövényt és egyéb akadályt. Ha a talaj nem elég termékeny, akkor érdemes komposzttal vagy szerves trágyával gazdagítani.
 4. Hagymagumók ültetése: Áss mélyedéseket a talajba, amelyek mérete körülbelül 5 centiméter mély és 10 centiméter távolságra legyenek egymástól. Helyezz egy-egy hagymagumót a mélyedésekbe, úgy, hogy a hegye lefelé nézzen, majd takard be a talajjal.
 5. Öntözés: Az ültetést követően alaposan öntözd meg a talajt, hogy nedves legyen, de ne legyen vízben álló. Ezután a lilahagyma rendszeresen igényel öntözést, hogy a talaj nedves maradjon a növekedés során.
 6. Növekedés és gondozás: A lilahagyma gyorsan növekszik, és a gumók láncos formában fejlődnek a száron. Figyelj a gyomok elleni védelemre, és távolítsd el a felesleges gyomokat a növények környékéről. Szükség esetén használhatsz természetes vagy vegyi gyomirtó szereket.
 7. Betakarítás: A lilahagyma hagymagumói elérhetik a megfelelő méretüket körülbelül 2-3 hónap alatt. A betakarításhoz óvatosan áss ki a talajból, hogy ne sértsd meg a gumókat. Hagyd a gumókat megszáradni a napon egy rácson vagy hasonló felületen.
Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiLilahagyma gondozása

A lilahagyma gondozása és igényei a következők:

 1. Fényigény: A lilahagyma szereti a napos vagy félárnyékos helyeket. Legalább 6-8 óra napfényre van szüksége naponta a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez.
 2. Hőmérséklet igénye: A lilahagyma jól tolerálja a melegebb időjárást, de a legjobban teljesít 15-25 Celsius fok közötti hőmérsékleten. Érzékeny a fagyra, ezért fontos, hogy megfelelő időben ültessük, hogy a gumók megerősödjenek a hidegebb hónapok előtt.
 3. Vízigény: A lilahagyma mérsékelt vízigényű növény. Fontos, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne legyen túl vizes. Öntözd rendszeresen, különösen száraz időszakokban, de ügyelj arra, hogy ne áztasd a talajt. Az öntözés mennyisége és gyakorisága attól függ, hogy a talaj nedvességtartalma és az időjárási körülmények hogyan alakulnak.
 4. Tápanyagozás: A lilahagyma tápanyagban gazdag talajt igényel. Mielőtt ültetnéd, keverj össze a talajjal komposztot vagy szerves trágyát, hogy biztosítsd a megfelelő tápanyagokat a növekedéshez. Időnként alkalmazz ásványi trágyákat a növény fejlődésének támogatása érdekében. Ügyelj arra, hogy ne használj túl nagy mennyiségű műtrágyát, mivel ez károsíthatja a növényt.
 5. Gyomlálás: Fontos a gyomok elleni védelem, mivel a lilahagyma nem tolerálja a gyomokkal való versengést a tápanyagokért és a vízért. Rendszeresen távolítsd el a gyomokat a környezetükből, különösen az ültetést követő időszakban.
 6. Betakarítás: A lilahagyma gumói általában körülbelül 2-3 hónap alatt érik be. Amikor a levelek elhalnak és megsárgulnak, jelzi, hogy az idő elérkezett a betakarításhoz. Ássd ki a gumókat óvatosan a talajból, és hagyd őket megszáradni a napon.
Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
Lilahagyma termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiBetegségei, kártevői

A lilahagyma betegségei és kártevői közé tartoznak a következők:

 1. Penészgombák: A lilahagymát gyakran fenyegeti a penészgombák, mint például a penészpenész (Botrytis spp.) vagy a hagymarozsda (Puccinia spp.). Ezek a gombák a nedves környezetben terjednek, és károsíthatják a leveleket és a hagymákat. Megelőzésként fontos biztosítani a jó levegőáramlást a növények körül, és elkerülni a túlzott öntözést.
 2. Hagyma repedések: A hosszú száron lévő lilahagymák hajlamosak a repedésekre, különösen akkor, ha hirtelen változások vannak a vízellátásban vagy a hőmérsékletben. Az egyenletes öntözés és a megfelelő talajnedvesség segíthet megelőzni ezeket a repedéseket.
 3. Lilahagyma férgek: Néhány kártevő, például a hagymavész (Onion fly) és a hagymabogár (Onion beetle), támadhatja a lilahagyma gumóit. Ezek a kártevők rágják a leveleket és a gumókat, ami csökkenti a termést és gyengíti a növényt. Megelőzésként fontos távol tartani a kártevőket a kertből, például rendszeres ellenőrzéssel, rovarriasztók használatával és szükség esetén rovarirtó szerek alkalmazásával.
 4. Gyomok: A gyomok szintén problémát jelenthetnek a lilahagyma körül, mivel versengenek a tápanyagokért és a vízért. A rendszeres gyomlálás és a gyomirtás segíthet megakadályozni a gyomok elterjedését.

Fontos, hogy figyeljünk a lilahagyma növényeinek állapotára, és ha betegség- vagy kártevőtüneteket észlelünk, azonnal cselekedjünk. Az időben történő megelőzés és a megfelelő gondozás segíthet megvédeni a lilahagyma növényeit és biztosítani a jó termést.Lilahagyma felhasználása

A lilahagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában és a táplálkozásban. Az alábbiakban bemutatom néhány módját, hogyan lehet felhasználni a lilahagymát:

 1. Frissen fogyasztva: A lilahagyma enyhe és édes íze miatt frissen is fogyasztható. Vágd vékony szeletekre vagy aprítsd fel, majd használd salátákban vagy szendvicsekben. A lilahagyma friss formában kiválóan kiegészíti más zöldségek és saláták ízét.
 2. Főzve és párolva: A lilahagyma remekül megfőzhető vagy párolható is. Használd hagymás alapanyagként levesekhez, szószokhoz vagy egyéb főételekhez. A főzés során az íze enyhül, de továbbra is kellemes és aromás marad.
 3. Süteményekben: Néhány sütemény receptben is felhasználhatod a lilahagymát. Például készíthetsz lilahagyma pitéket vagy fűszerezheted vele sós vagy édes tésztákat. A lilahagyma édeskés íze különleges és izgalmas dimenziót adhat a sütiknek és tortáknak.
 4. Savanyúságokban: A lilahagyma kiválóan alkalmas savanyúságok készítésére. Az ecettel és fűszerekkel kombinálva finom és ízletes savanyúságokat készíthetsz belőle. Például lilahagyma savanyúságot készíthetsz hamburgerek, hot dogok vagy szendvicsek mellé.
 5. Helyettesítőként: A lilahagyma néha a hagyományos hagyma helyettesítésére is használható. Ha valaki nem kedveli a hagyományos hagyma erőteljes ízét, akkor a lilahagyma enyhébb íze alternatívát jelenthet a főzés során.

Ezek csak néhány példa a lilahagyma felhasználására, de a kreativitásodra van bízva, hogy hogyan szeretnéd beilleszteni a lilahagymát az ételeidbe. Kísérletezz, és fedezd fel a lilahagyma gazdag ízvilágát és lehetőségeit a konyhában.Lilahagyma jótékony hatása a szervezetre

A lilahagyma számos jótékony hatással lehet a szervezetre. Az alábbiakban bemutatom néhány fő jótékony tulajdonságát:

 1. Antioxidánsokban gazdag: A lilahagyma jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint például flavonoidok, antociánok és quercetin. Ezek az antioxidánsok segíthetnek neutralizálni a szabadgyököket a szervezetben, és védeni az sejteket az oxidatív stressztől és a károsodástól.
 2. Gyulladáscsökkentő hatás: A lilahagymában található gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ez különösen hasznos lehet a krónikus gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás vagy a szív- és érrendszeri betegségek esetén.
 3. Szív- és érrendszeri egészség: A lilahagymában található kénvegyületek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez és a vérnyomás szabályozásához, ezáltal javítva a szív- és érrendszeri egészséget. Emellett a lilahagyma fogyasztása segíthet a vérrögképződés megelőzésében.
 4. Immunrendszert támogató hatás: A lilahagyma rendelkezik immunrendszert erősítő tulajdonságokkal, amelyek segíthetik a szervezet védekezőképességének javítását. Az antioxidánsok és egyéb fitokemikáliák jelenléte elősegítheti az immunrendszer működését és csökkentheti a betegségek kockázatát.
 5. Gyomor- és emésztési rendszer: A lilahagyma fogyasztása elősegítheti a gyomor- és emésztőrendszer egészségét. Enyhe hashajtó hatással rendelkezik, és serkentheti az emésztést. Emellett a lilahagyma antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segíthet a gyomor- és bélrendszeri fertőzések megelőzésében.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma, tápérték összetétele

Itt van egy táblázat, amely tartalmazza a lilahagyma tápérték összetételét, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint a kalóriatartalmát 100 gramm lilahagymára vonatkoztatva:

Tápanyag Mennyiség 100 g-ban
Energia 32 kcal
Szénhidrát 7,6 g
Rost 1,7 g
Fehérje 1,2 g
Zsír 0,1 g
Vitaminok:
– C-vitamin 7,4 mg
– B6-vitamin 0,1 mg
– Folsav (B9-vitamin) 19 µg
Ásványi anyagok:
– Kálium 119 mg
– Kalcium 37 mg
– Vas 0,6 mg
– Magnézium 10 mg
– Foszfor 29 mg
Nyomelemek:
– Réz 0,1 mg
– Mangán 0,1 mg
– Cink 0,2 mg
– Szelén 0,2 µg

Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok átlagos értékek, amelyek változhatnak a lilahagyma fajtájától, érettségétől és más tényezőktől függően. A tápanyagértékek csak tájékoztató jellegűek, és a valóságban kis eltérések lehetnek.Érdekességek, történetek róla

A lilahagyma számos érdekességgel és történettel rendelkezik. Íme néhány érdekes tény a lilahagymával kapcsolatban:

 1. Régi történelem: A lilahagyma évezredek óta termesztett növény, és számos régészeti lelet bizonyítja, hogy már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is ismerték és fogyasztották.
 2. Többhagymás növény: A lilahagyma különleges tulajdonsága, hogy több hagymagumó nő egymás után egy hosszú száron. Ez az egyedi jelenség teszi láncos vagy kígyó szerű formájúvá.
 3. Egészségügyi előnyök: A lilahagyma gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Az antioxidánsok segíthetnek a szervezet védelmében a káros szabadgyökök ellen, míg a vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulhatnak az általános egészség és az immunrendszer erősítéséhez.
 4. Hagymamúzeum: A lilahagyma olyan különleges, hogy van egy egész múzeum, amely kifejezetten a hagymaféléknek szentelt. Az Onion Museum Belgiumban található, és több mint 6 000 hagymafajtát és hagymatörténeti tárgyakat mutat be.
 5. Kulturális jelentőség: A lilahagyma számos kultúrában fontos szerepet játszik a konyhában és a hagyományos ételekben. Például a francia konyhában a lilahagymát gyakran használják a híres francia hagymaleves, az onion soup elkészítéséhez.
 6. Szimbólumok és babonák: A lilahagymának különleges jelentősége lehet a népi hiedelmekben és babonákban. Néhány kultúrában a lilahagymát védelmező hatással ruházzák fel, és az otthonba helyezve a rossz szellemektől és betegségektől védelmet nyújt.

Ezek csak néhány érdekesség és történet a lilahagymával kapcsolatban. A lilahagyma gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel rendelkezik, valamint számos egészségügyi előnnyel jár.

 

Lilahagyma jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.