A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

A rebarbara (Rheum) története, származása

A rebarbara (Rheum) egy hatalmas növényi családot, az azsúróféléket (Polygonaceae) erősíti. Ezt a népszerű növényt régóta termesztik és fogyasztják szerte a világon. De vajon honnan származik és mi a története ennek a savanykás, ízletes növénynek?A rebarbara eredete Ázsiába vezethető vissza, pontosabban a Kínai Köztársaság keleti részére és Észak-Kínára. Már évezredek óta termesztik ezt a növényt az ősi kultúrákban, elsősorban a gyógyító tulajdonságai miatt.

A rebarbara termesztése először Kínában és a közeli Kelet-Ázsia országaiban terjedt el. A hagyományos kínai orvoslásban a rebarabarát használták gyulladáscsökkentőként és hashajtóként. A növény leveléből készített főzeteket és kivonatokat felhasználták a különböző betegségek kezelésére.

Az 1700-as években a rebarbara felkerült az európai térképre is. Az első európai országok, ahol elterjedt a termesztése, Nagy-Britannia és Franciaország voltak. Az angolok és a franciák nagyra értékelték a rebarbara ízét és gyógyító hatásait.

A 19. században a rebarbara termesztése tovább terjedt Európában és az Egyesült Államokban. Az amerikai kontinensen különösen népszerűvé vált a közép- és nyugat-amerikai farmerek körében, akik felismerték a növény gazdasági potenciálját.

A rebarbara népszerűsége az évek során folyamatosan nőtt, különösen a gasztronómiában és a sütemények készítésében. A rebarbara szezonális gyümölcsnek számít, amelyet tavasszal és nyáron lehet elérni. A sárgás-piros színű szár és a savanykás íz hozzájárul a sokoldalú felhasználáshoz a konyhában.

A rebarbara termesztése ma már globálisan elterjedt. Számos országban, beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát, Európát és Ausztráliát is, jelentős mennyiségben termesztik. A növényt főként élelmiszeripari célokra használják fel.A rebarbara (Rheum) jellemzői

A rebarbara (Rheum) egy izgalmas és hasznos növény, amelyet szerte a világon termesztenek. Ismerjük meg közelebbről ezt a növényt, amely számos kulináris és egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A rebarbara a Polygonaceae családhoz tartozik, amelynek tagjai között megtalálhatjuk az azsúróféléket. Ez a növény csodálatos lombozattal és érdekes kinézettel rendelkezik. A rebarbara több fajtája ismert, beleértve a Rheum rhabarbarumot és a Rheum rhaponticumot.

A rebarbara növénye nagy mérete miatt feltűnő. Az átlagosan 1-2 méter magasra növő növény vastag, húsos szárakkal rendelkezik, amelyeket a levelek körülvesznek. A levelek hatalmasak és domborúak, melyek gyakran zöld színűek, de fajtától függően lehetnek pirosasak vagy lila színűek is.

A rebarbara virágzása igazán lenyűgöző látványt nyújt. A növény hosszú, vastag száron virágzik, amelyek tetején kisebb virágfürtök találhatók. A virágok általában kis méretűek és jellemzően zöldes-fehérek vagy zöldes-rózsaszínűek.

Ami a termést illeti, a rebarbara a levélzetén hozza gyümölcsét. A gyümölcsök hengeres vagy ovális alakúak lehetnek, és a növény érési szakaszában sárgás-piros vagy bordós színt öltenek. A rebarbara termése ízletes, de rendkívül savanykás, ezért gyakran cukorral vagy más édesítővel kombinálják a felhasználás során.

A rebarbara jellemzői és tulajdonságai miatt sokoldalúan felhasználható. Gyakran használják sütemények, desszertek és befőttek készítéséhez, hogy különleges ízt és savasságot adjanak az ételeknek. Emellett a rebarbara gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, így egészséges táplálkozásunk részévé is válhat.

A rebarbara tehát egy rendkívül érdekes és sokoldalú növény, amelyet az egész világon kedvelnek és termesztenek. Legyen szó ízletes ételekről vagy egészséges táplálkozásról, a rebarbara mindig jó választás lehet.

A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA rebarbara (Rheum) ültetése

A rebarbara (Rheum) ültetése izgalmas és könnyen kivitelezhető folyamat. Az alábbiakban bemutatom, hogy hogyan és mikor érdemes ültetni ezt a lenyűgöző növényt.

A rebarbara ültetésének legjobb ideje a kora tavasz, amikor a talaj már felmelegedett, de még nem jelentkeznek fagyok. Ehhez a növényhez mély és gazdag talajra van szükség, amely jól vízelvezető, és napos vagy félárnyékos helyen van elhelyezve.

Először is, válasszunk ki egy megfelelő ültetési helyet a rebarbara számára. Vegyük figyelembe a növény méretét és a környezeti feltételeket. Fontos, hogy legyen elég hely a növekedéséhez és megfelelő napfényt kapjon.

Miután megtaláltuk az ideális helyet, készítsünk elő egy mély és tágas gödröt a növény számára. A gödör mérete legyen elég nagy ahhoz, hogy elférjenek a rebarbara gyökerei, amelyek általában terjedelmesek. Ügyeljünk arra, hogy a gödör aljára helyezzünk jó minőségű komposztot vagy trágyát, hogy gazdagítsuk a talajt.

Ezután helyezzük a rebarbara gyökerét a gödörbe úgy, hogy a töve felszíne szintben legyen a környező talajjal. Figyeljünk arra, hogy a gyökerek jól eloszoljanak és ne legyenek összetömörítve. Töltjük fel a gödröt lassan és óvatosan a talajjal, majd enyhén nyomkodjuk meg.

Fontos, hogy az ültetés után alaposan öntözzük meg a rebarabarát, hogy a talaj jól átjárja a gyökereket. Ezután mulcsoljuk be a talajt a növény körül, hogy megőrizzük a nedvességet és gátoljuk a gyomnövények növekedését.

A rebarbara ápolása viszonylag egyszerű. Gondoskodjunk arról, hogy a növény rendszeresen kapjon vizet, különösen a szárazabb időszakokban. Távolítsuk el a gyomnövényeket a környező területről, hogy megakadályozzuk a versengést a tápanyagokért és a vízért.

Az éves metszés fontos része a rebarbara gondozásának. Tavasszal vagy kora nyáron vágjuk vissza a növényt.A rebarbara (Rheum) ismertebb fajták

A rebarbara (Rheum) családjában számos ismertebb fajta található, amelyek különböző méretűek, színűek és ízűek lehetnek. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

 1. Rheum rhabarbarum: Ez a legelterjedtebb rebarbarafajta, amelyet általában piros száráról és savanykás ízéről ismerünk. A Rheum rhabarbarum fajta számos kulináris alkalmazásra használható, többek között sütemények, lekvárok és piték készítéséhez.
 2. Rheum rhaponticum: Ez a fajta általában nagyobb méretű és hosszabb levélzetű, mint a Rheum rhabarbarum. A Rheum rhaponticumot gyakran használják gyógyászati célokra, mivel nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. Ezt a fajtát általában a Rheum palmatummal és a Rheum officinale-val kombinálják gyógyító keverékek előállításához.
 3. Rheum palmatum: A Rheum palmatum a rebarbarafajták között kiemelkedik a díszítőértéke miatt. A levélzet erőteljes vörös, bordó vagy lila színű lehet, ami látványos kontrasztot nyújt a kertben. Habár ez a fajta kevésbé alkalmas az étkezésre, de a kertekben különleges dekoratív hatást kelt.
 4. Rheum tanguticum: Ez a fajta a kínai rebarbara néven is ismert. Kisebb méretű és tömörebb levélzet jellemzi. A Rheum tanguticumot a tradicionális kínai gyógyászatban használják gyulladáscsökkentőként és hashajtóként.

Ez csak néhány példa a rebarbara fajták közül, amelyek közül néhányat gyakran termesztenek és használnak az étkezésben vagy a gyógyászatban. Érdemes kipróbálni többféle fajtát, hogy felfedezzük az egyedi ízeket és tulajdonságokat, amelyeket a rebarbara kínál.

A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA rebarbara (Rheum) gondozása

A rebarbara (Rheum) gondozása viszonylag egyszerű és kevés odafigyelést igényel. Az alábbiakban részletezem a rebarbara gondozásával kapcsolatos fontos információkat.

Fényigény: A rebarbara napos vagy félárnyékos helyet igényel. A lehető legtöbb napfényt érdemes biztosítani számára, hogy a növény jól fejlődjön. Egy kifejezetten napos helyen a rebarbara jobban termeszthető és intenzívebb színt fejleszthet.

Hőmérséklet igénye: A rebarbara jól alkalmazkodik a hűvösebb éghajlatokhoz. A hűvösebb, mérsékelt éghajlat a leginkább ideális számára. A növény jól bírja a hideget, de a nagyon meleg nyári hónapokban is jól teljesít, ha megfelelő öntözést biztosítunk számára.

Vízigény: A rebarbara igényli a rendszeres öntözést, különösen a szárazabb időszakokban. Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne legyen túl vizes, mert a pangó víz károsíthatja a gyökereket. Az öntözés gyakorisága a talajnedvességtől, a hőmérséklettől és a környezeti feltételektől függ. Figyeljünk arra, hogy a rebarbara ne száradjon ki, de ne is áztassuk el.

Tápanyagozás: A rebarbara szereti a tápanyagban gazdag talajt. Ültetéskor érdemes jó minőségű komposztot vagy trágyát adni a talajhoz, hogy gazdagítsuk annak tápanyagtartalmát. Évente kétszer, tavasszal és ősszel érdemes trágyázni a rebarbarát, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást.

Továbbá, ha a levelek elhalmozzák a növényt, vagy a virágok kivágása után a növény elkezd hervadni, célszerű az elszáradt részeket eltávolítani. Ez segít a növény egészséges fejlődésében és megakadályozza a betegségek terjedését.

Összességében a rebarbara gondozása nem bonyolult, de megfelelő figyelmet és alapvető gondoskodást igényel.A rebarbara (Rheum) beérésének ideje, betakarítása

A rebarbara (Rheum) beérésének ideje és a betakarítás módja fontos része ennek a növénynek a termesztésének. Itt van néhány információ a rebarbara beéréséről és betakarításáról.

A rebarbara termése általában tavasszal és nyáron érik meg. A pontos időpont függ a fajtától és a termőhelytől. Általában akkor jelzik a betakarításra való készenlétet, amikor a gyümölcsök elérnek egy megfelelő méretet és színt. A rebarbara szárak és levelek az egész szezonban jelen vannak, de a termés csak akkor érett, amikor a gyümölcsök megfelelő méretűek és színeződnek.

A rebarbara termését célszerű reggel vagy kora délután betakarítani. Használjunk éles kést vagy ollót a gyümölcsök levágásához, hogy elkerüljük a növény sérülését. Vágjuk le a szárt a talajhoz közel, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a többi növényi részt. Érdemes figyelni arra, hogy csak a kívánt mennyiséget szedjük le, és hagyjunk néhányat a növényen, hogy tovább fejlődhessenek.

Amint betakarítottuk a rebarbara termését, fontos azonnal tárolni vagy felhasználni. Az éretlen rebarbara gyorsan elveszíti frissességét és ízét, ezért a betakarítást követően érdemes minél hamarabb feldolgozni vagy hűtőszekrényben tárolni. Ha további időre van szükség, akkor a rebarbara termést lefagyaszthatjuk vagy befőttként eltehetjük.

Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara levelét nem szabad betakarítani vagy eltávolítani a növényről a szezon folyamán, mert a levelek energiát termelnek a növénynek a következő évre. A levelekkel vigyázni kell, hogy ne sérüljenek vagy ne vágjuk le őket a rebarbara termesztése során.

A rebarbara betakarítása során figyeljünk a növény egészségére és a megfelelő időpontra. Így élvezhetjük a friss és ízletes rebarbara termést, amelyet felhasználhatunk különféle kulináris készítményekben és élvezhetünk annak egészségügyi előnyeit.

A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A rebarbara (Rheum) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiBetegségei, kártevői

Ahhoz, hogy sikeresen termesszük a rebarbarát (Rheum), fontos tudnunk, milyen betegségekkel és kártevőkkel kell szembenéznünk. Íme néhány gyakori probléma, amelyek befolyásolhatják a rebarbara növekedését:

 1. Lisztharmat (Erysiphe polygoni): Ez a gombás betegség fehér, porszerű bevonatot képez a növény levelein és szárain. A lisztharmat általában a nedvesebb, hűvösebb környezetben terjed, és gyengítheti a növényt. Az elkerülése érdekében fontos a jó levegőkeringés és a megfelelő távolság biztosítása a növények között.
 2. Levélfoltosság (Rheum rhabarbariella): Ez a betegség barnás vagy pirosas foltokat okozhat a rebarbara levelein. A nedves környezet és a levelek hosszabb ideig tartó nedves állapota elősegítheti a levélfoltosság kialakulását. A fertőzött levelek idővel elszáradhatnak és lehullhatnak. A megelőzés érdekében távolítsuk el az elszáradt leveleket és gondoskodjunk a jó levegőáramlásról.
 3. Rebarbara-levéltetű (Rhopalosiphum rufiabdominalis): Ez a kártevő apró zöld vagy barna rovarok formájában jelenhet meg a növényen. A levéltetvek szívogatják a rebarbara nedveit, ami gyengíti a növényt és torzulásokat okozhat a leveleken. A levéltetvek elleni védekezéshez alkalmazhatunk természetes rovarirtó szereket vagy távolítsuk el őket kézzel.
 4. Rebarbara-pajor (Lissorhoptrus oryzophilus): Ez a kártevő apró, barna vagy fekete bogár formájában jelenik meg a rebarbara növényen. A pajorok a leveleket rágják, ami sárgulást és lyukakat okozhat. Az ellenük való védekezés érdekében rendszeres ellenőrzést végezhetünk a növényeken és szükség esetén rovarirtószereket alkalmazhatunk.

Fontos, hogy figyeljünk a rebarbara növényünkre, és időben felismerjük a betegségek és kártevők jelenlétét. Ha gyanakszunk valamilyen problémára, érdemes időben cselekedni, hogy megvédjük a növényünket.A rebarbara (Rheum) tárolása

Miután betakarítottuk a rebarbara (Rheum) termését, fontos megfelelően tárolni ahhoz, hogy minél tovább friss és ízletes maradjon. Íme néhány tipp a rebarbara tárolásához:

 1. Friss rebarbara tárolása: Ha friss rebarbarát szeretnénk tárolni, érdemes a lehető leghamarabb felhasználni vagy hűtőszekrényben tárolni. Mossuk meg alaposan a rebarbarát, majd csomagoljuk be nedves konyharuhába vagy helyezzük műanyag zacskóba, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Így akár 1-2 hétig is frissen tartható.
 2. Fagyasztás: Ha hosszabb távra szeretnénk tárolni a rebarbara termést, akkor le is fagyaszthatjuk. Mossuk meg és vágjuk fel a rebarbarát, majd blansírozzuk, azaz tegyük forró vízbe néhány másodpercre, majd azonnal hideg vízbe áztassuk. Ezután csomagoljuk jól záródó fagyasztózacskókba vagy légmentesen záródó tárolóedényekbe, majd tegyük a fagyasztóba. Így akár 8-12 hónapig is tárolhatjuk.
 3. Konzerválás: A rebarbara konzerválása is egy jó módszer a tárolásra. Az előkészített rebarbarát vágjuk fel, majd tegyük üvegekbe vagy konzervdobozokba. Adjunk hozzá cukorszirupot vagy gyümölcslét a tartósításhoz, majd jól zárjuk le az edényeket. Tegyük a konzerveket hűvös és sötét helyre, például a kamrába vagy a spejzba.

Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara íze és minősége idővel változhat, főleg hosszabb tárolás esetén. Ezért érdemes minél frissebben és hamarabb felhasználni a betakarított rebarbara termést, hogy élvezhessük a legjobb ízét és textúráját.

Az egészséges és ízletes rebarbara hosszabb távon is élvezhető, ha megfelelően tároljuk. Kísérletezzünk a különböző tárolási módszerekkel, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, és így akár hosszabb ideig élvezhessük a friss rebarbarát.A rebarbara (Rheum) felhasználása

A rebarbara (Rheum) széles körben felhasználható a konyhában, és számos kulináris készítményhez adhat különleges ízt és textúrát. Íme néhány módja, hogy felhasználjuk ezt az izgalmas növényt:

 1. Sütemények és desszertek: A rebarbara tökéletes összetevője süteményeknek, pitéknek és desszerteknek. Vágjuk fel a rebarbarát, és használjuk tölteléknek a pitékben, muffinokban vagy krémekben. A rebarbara frissességet és enyhe savanykás ízt ad a sütiknek és desszerteknek.
 2. Lekvárok és befőttek: A rebarbara kiválóan alkalmas lekvárok és befőttek készítésére is. Főzzük össze cukorral vagy más édesítővel, és adjunk hozzá más gyümölcsöket vagy fűszereket ízesítés céljából. A rebarbara lekvárok és befőttek kitűnő kísérője lehet reggeli pirítósoknak vagy palacsintáknak.
 3. Szószok és chutney-k: A rebarbara savanykás íze tökéletesen kiegészíthető fűszerekkel és más gyümölcsökkel, hogy ízletes szószokat vagy chutney-ket készítsünk. Keverjük össze a rebarbarát hagymával, fokhagymával, gyömbérrel és fűszerekkel, majd főzzük össze, hogy gazdag és kiegyensúlyozott ízű szószokat kapjunk.
 4. Friss saláták: A rebarbara friss, ropogós textúrája tökéletesen illeszkedik salátákhoz. Vágjuk fel a rebarbarát vékony szeletekre vagy apró darabokra, majd adjuk hozzá friss zöldségekhez és salátaöntethez. A rebarbara hozzájárul az érdekes ízű és textúrájú salátákhoz.
 5. Italok: A rebarbara felhasználható italok, például limonádék, koktélok és smoothiek készítéséhez is. Keverjük össze a rebarbarát más gyümölcsökkel, citrommal vagy mentával, majd adjunk hozzá vizet vagy gyümölcslét, és ízlés szerint édesítsük.

A rebarbara sokoldalú és izgalmas növény, amelyet számos kulináris alkalmazásban felhasználhatunk. Kísérletezzünk a rebarbara kombinációival, hogy felfedezzük az egyedi ízeket és élvezhessük.A rebarbara (Rheum) jótékony hatása a szervezetre

A rebarbara (Rheum) nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik a szervezetre. Itt vannak néhány példa a rebarbara egészségügyi előnyeire:

 1. Gazdag tápanyagokban: A rebarbara kiváló forrása az A-, C- és K-vitaminnak, valamint ásványi anyagoknak, például káliumnak és mangánnak. Ezek az esszenciális tápanyagok hozzájárulnak az egészséges immunrendszer fenntartásához, a sejtek védelméhez és a csontok erősítéséhez.
 2. Magas rosttartalom: A rebarbara gazdag rostokban, amelyek fontosak az emésztés szempontjából. A rostok elősegítik a bélmozgást és segítenek megelőzni a székrekedést. Emellett hozzájárulnak az egészséges testsúly fenntartásához és a vér cukorszintjének stabilizálásához.
 3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A rebarbara gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően segíthet enyhíteni az ízületi gyulladást és más gyulladásos betegségek tüneteit. Ezenkívül a rebarbara antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a szabadgyökök káros hatásaival szemben.
 4. Emésztési segítség: A rebarbara hagyományosan használatos emésztési problémák, például puffadás, gyomorégés és gyomorfájás enyhítésére. Enyhe hashajtó hatása lehet, amely segíthet a szabá regularitás fenntartásában.
 5. Vérnyomáscsökkentő hatás: A rebarbara fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. A benne található kálium segít a vérerek relaxációjában, ami javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara bár számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, minden egyéni reakció eltérő lehet. Ha bármilyen egészségügyi problémája vagy kérdése van, mindig ajánlott konzultálni orvosával vagy táplálkozási szakemberrel, mielőtt jelentősebb mértékben fogyasztaná a rebarbarát a jótékony hatások eléréséért.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma, tápérték összetétele

Tápérték összetétel 100 g termékben:

Tápanyag Mennyiség
Kalória 21 kcal
Fehérje 0,9 g
Szénhidrát 4,5 g
Zsír 0,2 g
Rost 1,8 g
A-vitamin 1020 NE
C-vitamin 8 mg
K-vitamin 29,3 µg
Kálium 288 mg
Kalcium 86 mg
Vas 0,9 mg
Mangán 0,2 mg
Réz 0,1 mg
Nátrium 4 mg
Cink 0,1 mg

Fontos megjegyzés: A tápérték és tápanyagösszetétel adatok a rebarabara átlagos értékeire vonatkoznak, és változhatnak a termőhely, a fajta és a termesztési körülmények függvényében. A pontos tápértékértékekért mindig ellenőrizze a terméket vagy konzultáljon táplálkozási szakemberrel.Érdekességek, történetek róla

A rebarbara (Rheum) nemcsak finom és tápláló, hanem érdekes történetekkel és érdekességekkel is rendelkezik. Ismerjünk meg néhányat közülük!

 1. Évszázadokon át használták gyógyászati célokra: A rebarbara hosszú története során számos kultúrában használták gyógyászati célokra. Az ókori Kínában például a rebarbarát a vér tisztítására, a gyulladások csökkentésére és a máj egészségének javítására alkalmazták. Az európai gyógyászatban pedig hagyományosan hashajtó és emésztést segítő szerként ismert.
 2. Az angol királyi kertekben is népszerű volt: A rebarbara a 18. században az angol királyi kertekben is nagy népszerűségnek örvendett. Az angolok olyannyira kedvelték, hogy a rebarbara egyes helyeken „királyi zöldség” vagy „vadállati zöldség” néven is ismert volt.
 3. A rebarbara szerepel az amerikai konyhaművészet ikonikus süteményeiben: Az Egyesült Államokban a rebarbara elengedhetetlen összetevője néhány híres konyhaművészeti alkotásnak. A rebarbarapite és a rebarbarakrémmel töltött kaliforniai sütemények az amerikai konyha ikonikus édességei közé tartoznak.
 4. A rebarbara gazdag forrása a rostoknak: A rebarbara magas rosttartalommal rendelkezik, ami hozzájárul az emésztés egészségéhez és a teltség érzetének fenntartásához. A rostok segítenek a székrekedés megelőzésében és a normális bélmozgás fenntartásában.
 5. Kulináris sokoldalúság: A rebarbara széles körben felhasználható különféle ételekben és italokban. Használhatjuk sütemények, piték, lekvárok, szószok és saláták készítéséhez. Az enyhén savanykás íze és textúrája hozzájárulhat az ételek izgalmas ízvilágához.

A rebarbara gazdag történelemmel és érdekes jellemzőkkel rendelkezik, ami tovább növeli ennek a növénynek az érdekességét. Legyen szó a gyógyászati felhasználásáról vagy a kulináris sokoldalúságáról, a rebarbara tovább is egy nagyon kedvelt növény.

 

rebarbara (Rheum)jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.