A medvehagyma (Allium ursinum) története, származása
A medvehagyma (Allium ursinum) Eurázsia mérsékelt égövi erdeiben őshonos, Közép- és Dél-Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban fordul elő leggyakrabban. Magyarországon is sok helyen megtalálható, főleg a hegyvidéki és dombvidéki bükkösökben, tölgyesekben.
A medvehagyma már az ókor óta ismert és használt növény. A rómaiak és a görögök gyógynövényként és fűszerként fogyasztották, a középkorban pedig a szerzetesek körében is népszerű volt. A 19. században a medvehagyma fokozatosan elvesztette népszerűségét, de az utóbbi évtizedekben ismét felfedezték gasztronómiai és gyógyhatású értékeit.
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, friss hajtásait salátákba, levesekbe, pestoba lehet keverni, de szárítva is kiválóan használható. A medvehagyma számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, E-vitamint, C-vitamint, vasat, káliumot és kalciumot. Ezen kívül antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A medvehagyma begyűjtésekor fontos odafigyelni arra, hogy ne szedjük össze a foltos medvehagymával (Arum maculatum), ami mérgező növény. A medvehagyma levelei hosszabbak és keskenyebbek, mint a foltos medvehagymáé, és jellegzetes fokhagymás illatuk van.
A medvehagyma igazi kincs a magyar konyhában és a népi gyógyászatban. Friss íze és számos egészségügyi előnye miatt kihagyhatatlan a tavaszi étrendből.
A medvehagyma (Allium ursinum) jellemzői
A medvehagyma (Allium ursinum) egy évelő gyógynövény, amely Eurázsia mérsékelt égövi erdeiben őshonos. Magyarországon is sok helyen megtalálható, főleg a hegyvidéki és dombvidéki bükkösökben, tölgyesekben.
Mérete:
- A medvehagyma 20-50 cm magasra nő.
- Levelei hosszúkásak, sötétzöldek, fényesek, 1-2 cm szélesek és 20-40 cm hosszúak.
- Szára kerek, üreges, zöldes színű.
- Virága fehér, 20-30 virágból álló ernyőben nyílik. A virágok csillag alakúak, 6 sziromból állnak.
Termése:
- A medvehagyma termése toktermés, amely 3 kis magot tartalmaz.
Virágzása:
- A medvehagyma április-májusban virágzik.
Rendszertani besorolás:
- A medvehagyma a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik.
- A nemzetség neve Allium, a faj neve ursinum.
Botanikai jellemzők:
- A medvehagyma geofiton, azaz gumóról hajtó évelő növény.
- Levelei váltakozó állásúak, egész szélűek.
- Virágai ernyőben állnak, fehér színűek.
- Termése toktermés, 3 kis magot tartalmaz.
Általános tulajdonságok:
- A medvehagyma fokhagymás illatú és ízű.
- Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, többek között C-vitaminban, E-vitaminban, vasban, káliumban és kalciumban.
- Antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatással bír.
Felhasználása:
- A medvehagyma igazi tavaszi csemege. Friss hajtásait salátákba, levesekbe, pestoba lehet keverni, de szárítva is kiválóan használható.
- A medvehagyma számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, E-vitamint, C-vitamint, vasat, káliumot és kalciumot. Ezen kívül antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A medvehagyma (Allium ursinum) ültetése
A medvehagyma, azaz Allium ursinum, egy igazi tavaszi kincs, melynek nemcsak íze remek, de számos egészségügyi előnye is van. Szerencsére nemcsak a vadonban gyűjthetjük, de akár a kertünkben is ültethetjük.
Mikor ültessük?
A medvehagyma ültetése tavasszal, a hóvirág levirágzásától április végéig a legideálisabb. Ekkor a növény még nem hajtott ki, így könnyebben átültethető, és kevésbé sárgulnak meg a levelei. Ősszel is lehetséges az ültetés, de ekkor földlabdásan kell megvásárolni a töveket.
Hogyan ültessük?
A medvehagyma nem kényes növény, de van néhány dolog, amire figyelni kell az ültetésnél:
- Helyszín: A medvehagyma szereti az árnyékos, félárnyékos helyeket, és a nedves talajt. Ültessük fák alá, cserjék tövébe, vagy olyan területre, ahol nem éri direkt napfény.
- Talaj: A medvehagyma nem igényel különleges talajt, de a humuszos, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ha a talajunk agyagos, érdemes homokkal keverni.
- Ültetési mélység: A medvehagymahagymákat 15 cm mélyre kell ültetni.
- Távolság: A töveket egymástól 15-20 cm távolságra ültessük.
- Öntözés: Ültetés után bőségesen öntözzük meg a töveket, és figyeljünk arra, hogy a talaj nedves maradjon, amíg a növények meggyökeresednek.
További tippek:
- A medvehagyma szaporítható magról is, de ez hosszabb folyamat, és kevésbé megbízható, mint a hagymás tőkék ültetése.
- Ha nem tudunk friss medvehagymahagymákat szerezni, vásárolhatunk cserépben nevelt növényeket is.
- A medvehagyma nem igényel különösebb gondozást. Elég, ha évente egyszer, tavasszal komposzttal trágyázzuk.
- A medvehagyma leveleit a tavasz folyamán bármikor szedhetjük. Fontos, hogy csak a fiatal, zsenge leveleket szedjük, a virágzás után pedig hagyjuk a növényt befejezni a vegetációs ciklusát.
Figyelmeztetés:
A medvehagyma összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. Gyűjtéskor és ültetéskor mindig győződjünk meg róla, hogy valódi medvehagymával van dolgunk. A medvehagyma levelei hosszabbak és keskenyebbek, mint a gyöngyvirágé és az őszi kikericsé, és jellegzetes fokhagymás illatuk van.
A medvehagyma (Allium ursinum) gondozása
A medvehagyma (Allium ursinum) egy viszonylag igénytelen növény, gondozása nem bonyolult. Azonban van néhány dolog, amire figyelni kell, hogy a növény egészséges és ízletes leveleket hozzon.
Fényigény:
A medvehagyma szereti az árnyékos, félárnyékos helyeket. Nem bírja a direkt napfényt, a levelei könnyen megéghetnek. Ültessük fák alá, cserjék tövébe, vagy olyan területre, ahol nem éri direkt napfény.
Hőmérséklet igény:
A medvehagyma hidegtűrő növény, -15°C-ig is kibírja a hideget. A forró nyári hónapokban viszont hajlamos lehet a kiszáradásra, ezért ilyenkor fontos odafigyelni a locsolásra.
Vízigény:
A medvehagyma nedves talajt kedvel, de nem áztatott talajt. Ültetés után bőségesen öntözzük meg a töveket, és figyeljünk arra, hogy a talaj nedves maradjon, amíg a növények meggyökeresednek. Ezt követően csak akkor kell locsolni, ha a talaj kiszáradt. A forró nyári hónapokban viszont érdemes rendszeresen locsolni, hogy a növény ne száradjon ki.
Tápanyagozás:
A medvehagyma nem igényel különösebb tápanyagutánpótlást. Elég, ha évente egyszer, tavasszal komposzttal trágyázzuk.
Talaj:
A medvehagyma nem kényes a talajra, de a humuszos, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ha a talajunk agyagos, érdemes homokkal keverni.
További gondozási tippek:
- A medvehagyma nem igényel metszést.
- A medvehagyma kártevőktől és betegségektől is viszonylag mentes.
- A medvehagyma leveleit a tavasz folyamán bármikor szedhetjük. Fontos, hogy csak a fiatal, zsenge leveleket szedjük, a virágzás után pedig hagyjuk a növényt befejezni a vegetációs ciklusát.
A medvehagyma (Allium ursinum) beérésének ideje, betakarítása
A medvehagyma (Allium ursinum) igazi tavaszi kincs, melynek nemcsak íze remek, de számos egészségügyi előnye is van. A vadonban gyűjtött medvehagyma igazi ínyencség, de szerencsére a kertünkben is ültethetjük.
Mikor érik be a medvehagyma?
A medvehagyma általában március végén, április elején bújik ki a földből, és május elején-május közepén éri el a teljes érettséget. A levelek ekkor zsenge zöld színűek, puhák és ízletesek. A virágzás április végén-május elején kezdődik, és június közepéig tart. A virágzás után a levelek keményebbé válnak, és elveszítik ízüket, ezért nem érdemes szedni őket.
Hogyan szedjük a medvehagyma leveleit?
A medvehagyma leveleit óvatosan kell szedni, hogy ne sértsük meg a növényt. Csak a fiatal, zsenge leveleket szedjük, a virágszárat és a virágot ne szedjük le. A leveleket éles késsel vágjuk le a tövénél, ne tépjük ki őket.
Mennyi medvehagyma szedhető?
A medvehagyma szedésekor fontos mértéket tartani, hogy ne pusztítsuk el a növényt. Csak annyi levelet szedjünk, amennyit fel tudunk használni. Egy tövéről maximum 2-3 levelet szedjünk.
Hogyan tároljuk a medvehagyma leveleit?
A medvehagyma leveleit hűtőben 3-4 napig tárolhatjuk. A leveleket nedves konyharuhába csomagolva tároljuk, hogy frissek maradjanak. A medvehagyma leveleit száríthatjuk is, de szárítás után kevésbé lesznek ízletesek.
Fontos:
A medvehagyma összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal és őszi kikericcsel. Gyűjtéskor mindig győződjünk meg róla, hogy valódi medvehagymával van dolgunk. A medvehagyma levelei hosszabbak és keskenyebbek, mint a gyöngyvirágé és az őszi kikericsé, és jellegzetes fokhagymás illatuk van.
Betegségei, kártevői
Szerencsére a medvehagyma (Allium ursinum) eléggé ellenálló a betegségekkel és rovarokkal szemben. Néhány esetben mégis előfordulhatnak nála problémák:
Betegségek
- Peronoszpóra (Allium white rot): A legismertebb gombabetegség, amely a hagymaféléket, így a medvehagymát is megbetegítheti. A leveleken kezdetben sárga foltok jelennek meg, melyek később a teljes levelet ellephetik. Páradús környezet kedvez a betegségnek.
- Rozsdagombák: Különböző rozsdagomba fajok fertőzhetik meg a növényt, a leveleken barnás-narancssárga foltokat okozva. Ez a betegség főként a kifejlett növényeket érintheti a virágzási időszakban.
Kártevők
A medvehagyma ritkán szenved súlyos kártevő-fertőzésektől. Azonban időnként megjelenhetnek:
- Hagymalégy: Apró, fehéres testű legyek, lárváik a medvehagyma hagymáit fogyaszthatják, de komoly kárt jellemzően nem okoznak.
- Tripszek: Ezüstös-szürkés kis rovarok szívogathatják a leveleket, de jelentős károkozás kevésbé jellemző.
- Levéltetvek: Zöldes vagy feketés kis rovarok, a növényi nedvekkel táplálkoznak. Általában nem okoznak jelentős problémát.
Megelőzés és védekezés:
A medvehagyma legtöbb betegségét és kártevőjét egyszerűen megelőzhetjük néhány alapvető gondozási tanács betartásával:
- Válasszunk ellenálló fajtákat: Néhány medvehagyma fajta ellenállóbb a betegségekkel szemben.
- Megfelelő helyválasztás: Ültessük a medvehagymát száraz, szellős helyre. A nedves, párás környezetben könnyebben megbetegedhetnek a növények.
- Ne öntözzük túl: A túl sok öntözés szintén a betegségek kialakulásához vezethet. Csak akkor öntözzük a növényt, ha a talaj kiszáradt.
- Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen nézzük át a növényeinket, hogy észrevegyük a betegségek vagy a kártevők első jeleit.
- Biológiai védekezés: Amikor csak lehetséges, válasszuk a vegyszermentes védekezési módszereket.
Ha már megjelentek a betegségek tünetei vagy a kártevők kártétele, a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, komposztálásuk kerülendő. Súlyos fertőzés esetén szükség lehet bio-permetező szerek bevetésére.
Fontos: A vegyszeres védekezést kerüljük, nehogy a fogyasztásra kerülő levelekben megmaradjanak a mérgek.
A medvehagyma (Allium ursinum) tárolása
A medvehagyma (Allium ursinum) friss levelei viszonylag rövid ideig tarthatók el, ezért érdemes néhány tárolási módszert ismerni, ha hosszabb időre szeretnénk megőrizni az ízéből és értékes összetevőiből:
Rövid távú tárolás:
- Hűtőszekrény: A megmosott, lecsepegtetett medvehagyma leveleket nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csavarva tegyük a hűtőbe. Így akár 3-4 napig is eláll.
- Vizes pohárban: Mosd meg a medvehagyma leveleket, és állítsd őket egy vízzel félig teli pohárba. Takard le fóliával a poharat, majd tedd be a hűtőszekrénybe. Így akár egy hétig is frissek maradhatnak.
Hosszabb távú tárolás:
- Fagyasztás: Az egyik legegyszerűbb módszer a medvehagyma levelek lefagyasztása. A megmosott és lecsepegtetett leveleket vágd össze apróra vagy turmixold össze, majd tedd őket jégkocka tartóba vagy kis adagokban fagyasztózacskóba. Felhasználáskor egyszerűen vegyük ki a megfelelő mennyiséget a fagyasztóból, és adjuk a főzéshez.
- Szárítás: A medvehagyma levelei száríthatók is. Ehhez a megmosott és lecsepegtetett leveleket kössük csokrokba, és akasszuk fel száraz, szellős helyre. Ha már kiszáradtak, morzsoljuk össze őket, és tároljuk légmentesen záródó üvegben. A szárított medvehagyma elveszíti az aromájából, de fűszerként még így is használható.
- Medvehagymaolaj: Az olajba áztatott medvehagymalevelek sokáig elállnak, és remek fűszerezőként is használhatók. A medvehagymaleveleket alaposan mossuk meg, majd tegyük őket egy üvegbe, és öntsük fel olívaolajjal vagy más minőségi étolajjal. Hagyjuk állni néhány napig, majd szűrjük le a leveleket, és tegyük az olajat a hűtőszekrénybe.
- Medvehagymasó: A megmosott, megszárított medvehagyma leveleket durvára daráljuk, majd keverjük össze durva tengeri sóval. Az arány nagyjából 1:4 legyen (1 rész medvehagyma, 4 rész só). Az így kapott ízesített sót töltsük befőttes üvegekbe és felhasználásig hűtőben tároljuk.
- Medvehagyma pesto: A medvehagymapesto egy rendkívül ízletes és sokoldalú készítmény. Készíthetjük dióval, fenyőmaggal vagy parmezán sajttal, a lehetőségek tárháza széles. A megmosott medvehagymaleveleket, a választott magvakat, olajat, sót és ízlés szerint citromlevet turmixgépben krémesre dolgozzuk. Légmentesen záródó üvegben, a hűtőben tárolva hetekig eláll.
Fontos: Figyeljünk rá, hogy a medvehagymát mindig frissen gyűjtsük vagy vásároljuk. Minél frissebb, annál jobban megőrzi az ízét és az értékeit a tárolás során!
A medvehagyma (Allium ursinum) felhasználása
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyik legjobb tavaszi ajándéka a természetnek. Kellemes, fokhagymára emlékeztető íze és számos egészségügyi előnye nagyon népszerűvé teszi ezt a növényt. Íme néhány felhasználási ötlet, hogyan hasznosítsd a friss medvehagymát:
Konyhai felhasználás:
- Nyersen: A medvehagyma levelei nyersen a legfinomabbak. Fogyaszthatjuk szendvicsekben, salátákban, körözöttekben, mártogatósokban.
- Főzve: A medvehagyma levelei főzve is finomak. Adhatjuk levesekhez, főzelékekhez, párolhatjuk, használhatjuk töltelékekbe, sőt még rántani is lehet.
- Medvehagyma pesto: A medvehagyma pesto az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a medvehagymának. Készíthetjük dióval, fenyőmaggal vagy parmezán sajttal, a lehetőségek tárháza széles. A kész pestot tehetjük tésztákra, rakott ételekre, salátákra, de mártogatósnak is kiváló.
- Medvehagymasó: A medvehagymasó készítése is nagyon egyszerű. A megmosott, megszárított medvehagyma leveleket durvára daráljuk, majd keverjük össze durva tengeri sóval.
- Fűszerezés: A medvehagyma szárítva vagy fagyasztva is kiváló fűszerként használható. Tehetjük levesekbe, főzelékekbe, szószokba, húsételekbe.
Tippek:
- A medvehagyma a legerősebb ízű, ha nyersen fogyasztjuk. Főzés során veszít az ízéből, ezért tegyünk belőle többet az ételbe.
- Ha nem szeretjük a túl erős fokhagyma ízt, akkor a medvehagyma leveleit blansírozzuk pár percig forró vízben.
- Ügyeljünk arra, hogy ne szedjük össze a medvehagymát a mérgező gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel. A medvehagyma levelei hosszabbak és keskenyebbek, mint a gyöngyvirágé vagy az őszi kikericsé, és jellegzetes fokhagymaillatuk van.
A medvehagyma (Allium ursinum) jótékony hatása a szervezetre
A medvehagyma (Allium ursinum) nemcsak ízletes, de számos jótékony hatással is bír a szervezetre. Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez. Íme néhány a legfontosabb hatásai közül:
Emésztést javító: A medvehagyma serkenti az emésztést, elősegíti a gyomor- és bélműködést. A benne található illóolajok serkentik az emésztőnedvek elválasztását, a rostok pedig segítik a belek mozgását.
Immunerősítő: A medvehagyma gazdag C-vitaminban és más antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.
Szív- és érrendszeri: A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatással bír, és segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található allicin nevű vegyület megelőzi a vérrögképződést, és javítja a vérkeringést.
Méregtelenítő: A medvehagyma vízhajtó hatással bír, és segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat. A benne található illóolajok serkentik a máj működését, és elősegítik a méreganyagok lebontását.
Antibakteriális és vírusellenes: A medvehagyma antibakteriális és vírusellenes hatással bír, így hatékony lehet a meghűlés és az influenza ellen.
Egyéb: A medvehagyma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és rákmegelőző hatással is bír.
Fontos: A medvehagyma véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztva fokozhatja a vérzés kockázatát. Ha véralvadásgátló szereket szed, konzultáljon orvosával a medvehagyma fogyasztása előtt.
Tippek a medvehagyma fogyasztásához:
- A medvehagyma a leghatékonyabb frissen fogyasztva. Fogyaszthatjuk salátákban, szendvicsekben, turmixokban vagy pesto formájában.
- A medvehagyma szárítva vagy fagyasztva is megőrzi a tápanyagait.
- A medvehagymát teaként is fogyaszthatjuk. Ehhez forrázzunk le 1-2 teáskanál szárított medvehagymát 250 ml vízzel, és hagyjuk 10 percig állni.
A medvehagyma egy finom és egészséges élelmiszer, amely számos jótékony hatással bír a szervezetre. Fogyassza bátran frissen, szárítva vagy fagyasztva, és élvezze jótékony hatásait!
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma, tápérték összetétele
Tápanyag |
Mennyiség 100 g-ban
|
Kalória | 32 kcal |
Fehérje | 2,6 g |
Zsír | 0,4 g |
Szénhidrát | 5,8 g |
Rost | 3,1 g |
C-vitamin |
38 mg (47% RDA)
|
Kálium |
470 mg (13% RDA)
|
Kalcium |
40 mg (4% RDA)
|
Vas |
1,2 mg (7% RDA)
|
Magnézium |
25 mg (7% RDA)
|
Foszfor |
57 mg (8% RDA)
|
Cink |
0,4 mg (3% RDA)
|
Mangán |
0,3 mg (14% RDA)
|
Réz |
0,04 mg (5% RDA)
|
A-vitamin |
320 mcg (36% RDA)
|
B6-vitamin |
0,06 mg (3% RDA)
|
Folsav |
20 mcg (5% RDA)
|
RDA (Recommended Daily Allowance): Ajánlott napi bevitel
Fontos megjegyzések:
- A fenti értékek hozzávetőlegesek, és a medvehagyma fajtájától, a termőhelytől és a betakarítási időponttól függően változhatnak.
- A medvehagyma a folsav és a mangán kiváló forrása, emellett jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
- A medvehagyma alacsony kalórtartalmú és zsírszegény, így kiváló választás a fogyókúrázók és az egészséges életmódot követők számára.
- A medvehagyma rosttartalma segíti az emésztést, és elősegíti a jóllakottság érzését.
- A medvehagyma vitaminjai és ásványi anyagai erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni a krónikus betegségeket.
A medvehagyma (Allium ursinum) érdekességei, történetei
A medvehagyma (Allium ursinum) nemcsak ízletes és egészséges növény, de számos érdekes történet és hiedelem is kapcsolódik hozzá. Íme néhány érdekesség:
Eredet és elterjedés:
- A medvehagyma Európa nagy részén őshonos, de Ázsiában is megtalálható. Magyarországon a Pilisben, a Bakonyban és a Mátrában fordul elő leggyakrabban.
- A medvehagyma kedveli a hűvös, árnyékos erdőket, ligeteket.
- A medvehagyma a tavasz egyik hírnöke, általában március végén, április elején bújik ki a földből.
- A medvehagyma virágzási ideje április vége és május közepe között van.
Nevek és legendák:
- A medvehagymának számos népies neve van, mint medvehagyma, vadfokhagyma, tavaszi fokhagyma, medvefű, vadhagyma, erdei fokhagyma, bükktörő.
- A medvehagyma nevének eredete a hiedelemhez kapcsolódik, miszerint a medvék a téli hibernációból ébredve először ezt a növényt fogyasztják, hogy megtisztítsák a vért és erősítsék az immunrendszerüket.
- Egy másik legenda szerint a medvehagyma Szent György napján (április 24.) bújik ki a földből, és segít elűzni a gonosz szellemeket.
Felhasználás a történelem során:
- A medvehagymát már az ősidők óta fogyasztják az emberek. A rómaiak és a görögök fűszerként és gyógynövényként használták.
- A középkorban a medvehagyma a szegények eledele volt, de a gazdagok is fogyasztották, mint tavaszi vitaminforrást.
- A medvehagyma a 19. században vált népszerűvé Magyarországon, és azóta is kedvelt ételízesítő.
Környezeti és kulturális jelentőség:
- A medvehagyma védett növény Magyarországon.
- A medvehagyma fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztémában, táplálékot biztosít a rovaroknak és más vadon élő állatoknak.
- A medvehagyma a tavasz eljövetelét szimbolizálja, és számos magyar népi hagyományban szerepel.
A medvehagyma napjainkban:
- A medvehagyma egyre népszerűbb Magyarországon, és számos ételben és italban felhasználják.
- A medvehagyma a tavaszi konyha egyik kedvenc alapanyaga, és számos ízletes étel elkészíthető belőle.
- A medvehagyma nemcsak finom, de egészséges is, és számos jótékony hatással bír a szervezetre.
A medvehagyma egy különleges növény, amelynek gazdag története és számos érdekes tulajdonsága van. Ha tavasszal erdőben túrázik, érdemes felfedezni a medvehagyma ízét és jótékony hatásait!
-
Zöldség infó
-
Zöldségek
-
Magaságyás
-
Vetési naptár
-
Gyümölcs infók
-
Kert blog
-
Kezdő kertészeknek
-
Virág infók
-
Kerti virágok
-
Szobanövények infók
-
Gyógynövény infók
-
Vitamininfajták
A medvehagyma (Allium ursinum) jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.