A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) története, származása

A brokkoli, vagy tudományos nevén Brassica oleracea convar. botrytis var. italica, a káposztafélék családjába tartozó növény, amely az emberi táplálkozás egyik legkedveltebb és legtáplálóbb zöldsége. A brokkoli származása több ezer évre nyúlik vissza, és azóta világszerte népszerűvé vált, nem csak ízletes, hanem egészséges tulajdonságai miatt is.A brokkoli elődeit eredetileg az ókori Rómában és Görögországban termesztették, ahol elsősorban az élénkzöld, lombozatú növényeket használták fel az étkezésben. Az első említése a brokkolinak azonban csak a 16. században történt, amikor Európában ismertté vált, bár ekkor még a káposztához hasonlóan dísznövényként alkalmazták.

Az igazi áttörést a brokkoli számára az 1920-as években hozta el a mediterrán országokba történő elterjedése. Olaszországban és Spanyolországban kezdték el komolyabban termeszteni és fogyasztani, ahol felismerték az egészségügyi előnyeit és ízletes ízét. Az európai emigráció során az olasz bevándorlók elvitték magukkal az Amerikai Egyesült Államokba is, és így a brokkoli népszerűsége az óceán túlpartjára is eljutott.

A brokkoli egyedülálló egészségügyi előnyei miatt vált az egészségtudatos emberek kedvenc zöldségévé. Gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban, valamint olyan fitokemikáliákban, mint a szulforafán és az indol-3-karbinol, amelyekről számos kutatás kimutatta, hogy segítenek a rák és más betegségek megelőzésében.

A brokkoli termesztése a világ számos részén jellemző, különböző fajták és hibridek léteznek. Az optimális termesztési körülmények között a brokkoli gyorsan növekszik, és általában hűvös időjárásra van szüksége. Azonban a modern mezőgazdasági technikák lehetővé teszik a brokkoli egész évben történő termesztését.A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) jellemzői

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) egy ízletes és tápláló zöldség, amelyet széles körben kedvelnek az emberek a világ minden táján. Ez a zöldség a káposztafélék családjába tartozik, és azon belül a Brassica nemzetség része.

A brokkoli egy évelő növény, amelynek magassága általában 60-90 centiméter lehet. Kompakt törzséből hosszúkás levelek nőnek ki, amelyeket a konyhában is felhasználhatunk. A brokkolinak jellegzetes nagyobbacska, sötétzöld színű virágzata van, amelyet többnyire rózsaszerűen neveznek. Ezek a virágok a növény életciklusának egy későbbi szakaszában fejlődnek ki.

A brokkoli fő termése a virágzat, amelyet fogyasztás előtt szednek le. A virágzat egységes, kompakt rózsaszerű formájú, amelyet kicsiny, összenőtt virágok alkotnak. Ez a rész a legértékesebb, tápanyagokban gazdag része a brokkolinak. A virágzat mellett a brokkoli leveleit is fogyaszthatjuk, amelyek hasonlóan táplálóak és ízletesek.

A brokkoli rendszertani besorolása a Brassica nemzetségbe tartozó Brassica oleracea fajhoz kötődik. A brokkoli egy változata, amelyet Brassica oleracea convar. botrytis var. italica néven azonosítanak, különös figyelmet kap a botanikusok és a kertészek körében.

A brokkoli olyan jellegzetes botanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kompakt, rózsaszerű virágzat és a sötétzöld levelek. A növény a hűvösebb éghajlatokat kedveli, és az optimális fejlődéséhez hűvös időjárásra van szüksége.

Általánosságban a brokkoli tápláló és egészséges választás a konyhában. Gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. A brokkoli sokoldalúan felhasználható, és különböző ételekben, salátákban, levesekben és párolt zöldségekben is kitűnő ízével és tápanyagtartalmával gazdagítja az ételeket.

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA brokkoli ültetése

A brokkoli ültetése egyszerű folyamat, amelyet a megfelelő időben és körülmények között végezve biztosíthatjuk a sikeres növekedést és termést.

Az első lépés a brokkoli ültetésekor a megfelelő talaj előkészítése. A brokkoli jól fejlődik gazdag, jó vízelvezetésű talajban. Előnyben részesítsük a laza szerkezetű talajt, amelyben a gyökerek könnyen terjedhetnek. A talajt lazítsuk fel és távolítsuk el a gyomokat, valamint keverjünk bele komposztot vagy szerves anyagot a tápanyagellátás javítása érdekében.

A brokkolit általában a tavaszi vagy őszi időszakban ültetik, attól függően, hogy az adott területen melyik időszak a kedvezőbb. A pontos ültetési időpontot a helyi éghajlati viszonyok és az adott fajta útmutatója alapján határozzuk meg. A brokkoli többnyire hűvösebb időjárást kedvel, így a kora tavaszi vagy késő őszi ültetés általában sikeresnek bizonyul.

Az ültetést megelőzően ássa meg az ültetőgödröket vagy ágyásokat, amelyek közötti távolság függ a brokkoli fajtájától és a helyi körülményektől. Általában 45-60 centiméteres távolságot hagyjunk a növények között, hogy elegendő helyük legyen a terjeszkedéshez.

Az ültetés során óvatosan helyezze el a brokkoli palántákat az ültetőgödrökben vagy ágyásokban, és biztosítsa, hogy a gyökerek jól benyúljanak a talajba. Ügyeljen arra, hogy a palánták ne legyenek túl mélyen ültetve, és fedje be a gyökereket a talajjal.

Az ültetést követően gondoskodjon a rendszeres öntözésről, hogy a brokkoli megfelelő mennyiségű nedvességet kapjon. Ügyeljen arra, hogy a talaj mindig nedves, de ne áztassa el a növényeket. Tartsa távol a gyomokat a növények közeléből, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért.

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) ismertebb fajták

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) számos ismertebb fajtája létezik, amelyek eltérő tulajdonságokkal és megjelenéssel rendelkeznek. Ezek a fajták lehetővé teszik, hogy a kertészek és a fogyasztók széles választékot találjanak a brokkoli között, és kiválaszthassák az ízlésüknek és igényeiknek leginkább megfelelőt. Néhány népszerű brokkoli fajta a következő:

 1. Calabrese: Ez a leggyakrabban termesztett és elterjedt brokkoli fajta. Nagy méretű, kompakt virágzattal rendelkezik, és gyorsan növekszik. Az íze enyhén édes és kellemes.
 2. Romanesco: Ez a fajta különleges, spirális formájú virágzattal rendelkezik, amelyet sokan a természet művészi alkotásának tartanak. A romanesco brokkoli íze hasonló a hagyományos brokkoliéhoz, de textúrája kissé ropogósabb lehet.
 3. Purple Sprouting: Ez a fajta hosszú, vékony szárral és bíbor színű virágzattal rendelkezik. Az érési folyamat során folyamatosan hozza a hajtásokat, és a virágzatok íze kissé édesebb lehet, mint más fajtáké.
 4. De Cicco: Ez egy kisebb méretű brokkoli fajta, amely gyorsan növekszik és könnyen termeszthető. A virágzat kisebb, de íze és textúrája kiváló.
 5. Belstar: Ez a fajta közepes méretű, kompakt virágzattal rendelkezik. Jól tűri a hidegebb éghajlatot, és korai érésű. Íze kellemesen édes és ropogós.

Ezek csak néhány példa a brokkoli sokféle fajtájára, amelyek közül választhatunk. Mindegyik fajtának megvannak a maga egyedi tulajdonságai és íze, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A brokkoli fajták változatossága lehetővé teszi, hogy kreatívan felhasználjuk őket a konyhában és változatos ételeket készítsünk belőlük.

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA brokkoli gondozása

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) gondozása viszonylag egyszerű, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, egészséges növényeket nevelhetünk. Az alábbiakban bemutatom a brokkoli igényeit és gondozási lépéseit.

 1. Fényigény: A brokkoli szereti a napos vagy félig napos helyet. A növénynek legalább 6-8 óra napfényre van szüksége naponta. Előnyben részesítse a helyeket, ahol a brokkoli ki tudja bontakoztatni virágzatait a megfelelő fényviszonyok mellett.
 2. Hőmérséklet igény: A brokkoli a hűvösebb éghajlatot kedveli. Az optimális hőmérsékleti tartomány a növekedéshez és terméshozamhoz általában 18-23 Celsius fok között van. Túl meleg időben a brokkoli virágzatai könnyen széteshetnek vagy a növény túlzottan felgyorsulhat, ami csökkentheti az íz és textúra minőségét.
 3. Vízigény: A brokkoli mérsékelt vízigényű növény. Az optimális talajnedvességet tartsa fenn a növények körül, de ügyeljen arra, hogy ne áztassa el a talajt. Az egyenletes öntözés segíti a növény fejlődését és a virágzatok kialakulását. Különösen fontos a rendszeres öntözés a szárazabb időszakokban vagy hosszabb szárazság esetén.
 4. Tápanyagozás: A brokkoli tápanyagigénye közepesnek mondható. Az ültetés előtt érdemes jó minőségű komposztot vagy szerves trágyát bekeverni a talajba. Továbbá, a növekedés és a termés érdekében rendszeresen táplálja a brokkolit egy kiegyensúlyozott, lassú felszívódású műtrágyával. Kérjen tanácsot a kertészeti szakembertől a megfelelő tápanyagok és adagolások tekintetében.
 5. Gyomirtás: Fontos, hogy tartsa távol a gyomnövényeket a brokkoli környékétől. A gyomok versenyezhetnek a vízzel, tápanyagokkal és fényforrással, így korlátozhatják a brokkoli növekedését.
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA brokkoli beérésének ideje, betakarítása

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) betakarítási ideje attól függ, hogy milyen fajtát termesztenek, valamint a termesztési körülményektől és az éghajlattól is. Az alábbiakban általánosságban bemutatom a brokkoli beérésének idejét és a betakarítási folyamatot.

A brokkoli beérésének ideje általában 60-100 nap a palánták ültetése után, attól függően, hogy milyen fajtát termesztenek. A brokkoli virágzatai kifejlődnek és megnyílnak a növekedési folyamat során. A megfelelő időpontot a virágzatok megjelenése és a rügyek megnyílása alapján lehet meghatározni.

A brokkoli betakarítását akkor végezzük, amikor a virágzatok kompaktak és tömörek, még zöldek, és a rügyek szorosan záródnak. Amikor a virágzatok elkezdenek szétválni vagy szétesni, az azt jelzi, hogy túlhaladták a legjobb betakarítási időpontot. A későn betakarított brokkoli virágzatai elveszíthetik textúrájukat és ízüket, így fontos időben elvégezni a betakarítást.

A brokkoli betakarításakor használjon éles kerti ollót vagy kést. Vágja le a virágzatot a növény törzsétől, hagyva egy kis szárnyi részt, amely a további termelésre vagy hajtásokra szolgálhat. Ügyeljen arra, hogy óvatosan kezelje a növényt és a virágzatot, hogy ne sérüljenek vagy ne szétesjenek.

A betakarított brokkoli virágzatokat lehetőség szerint azonnal használja fel frissen, hogy megőrizze az ízüket és tápanyagtartalmukat. Ha nem azonnal fogyasztja el, tárolja a brokkolit hűtőszekrényben műanyag zacskóban vagy zöldségtartóban, hogy megőrizze a frissességét. A frissen betakarított brokkoli a legízletesebb és legtáplálóbb.

Ezért, amikor a brokkoli virágzatai megfelelő méretűek és kompaktak, ideje betakarítani és élvezni ezt az ízletes és egészséges zöldséget.Betegségei, kártevői

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése során számos betegség és kártevő lehet kihívást jelentő tényező. Az alábbiakban bemutatom néhány gyakori betegségét és kártevőjét:

 1. Keresztesvirágúak hernyója: Ez a kártevő a brokkoli és más keresztesvirágú növények leveleit rágja. Az erőteljes támadás esetén jelentősen károsíthatja a növényeket. Szükség esetén használjon biológiai védelmet vagy rovarirtó szereket a keresztesvirágúak hernyójának ellenőrzésére.
 2. Levéltetvek: Ezek a kicsi, lágy testű rovarok a brokkoli levelein telepednek meg, és a növény nedvéből táplálkoznak. Nagyobb populáció esetén a levéltetvek jelentős károkat okozhatnak a növény növekedésében. Használjon szappanos vízzel vagy bio-rovarirtó szerekkel ellátott permetezőt a levéltetvek elleni védekezéshez.
 3. Káposztalepke: Ez a kártevő a brokkoli levelein keresztül lerakja petéit, amelyekből hernyók kelnek ki és a leveleket rágják. A rendszeres megfigyelés és a petéket tartalmazó levelek eltávolítása segíthet megakadályozni a károsodást. Biológiai védelmi módszerek, például feromoncsapdák használata is segíthet a káposztalepke populációjának csökkentésében.
 4. Feketeláb betegség: Ez a gombás betegség gyakran a talajban él, és a brokkoli gyökereit támadja meg. Előfordulhat, hogy a növények hirtelen elhalnak vagy gyengék lesznek. Fontos a megelőzés, például a megfelelő talajelőkészítés és a növények egészséges távolságban tartása, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését.
 5. Káposztalevél-kórtetű: Ez a gombás betegség a brokkoli levelein okoz foltokat és penészburjánzást. Rendszeres permetezés gombaellenes szerekkel segíthet a betegség elleni védekezésben.A brokkoli tárolása

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) helyes tárolása fontos ahhoz, hogy a frissessége és tápanyagtartalma minél hosszabb ideig megmaradjon. Az alábbiakban bemutatom néhány tippet a brokkoli megfelelő tárolásához:

 1. Frissen betakarítva: Ha frissen szedte a brokkolit, célszerű minél hamarabb felhasználni, hogy az íze és tápanyagtartalma megmaradjon. A friss brokkoli lehetőleg még aznap kerüljön az ételkészítésbe.
 2. Hűtőszekrényben tárolás: Ha a brokkolit hosszabb ideig szeretné tárolni, tegye a hűtőszekrény zöldségtartójába. Előtte célszerű a brokkolit nedves papírtörlővel vagy műanyag zacskóval becsomagolni, hogy megőrizze a nedvességét és frissességét. A hűtőszekrényben a brokkoli akár egy hétig is eltartható.
 3. Fagyasztás: Ha szeretné hosszabb ideig tárolni a brokkolit, fagyasztás is lehetőség. Ehhez először rövid ideig blansírozza a brokkolirózsákat forró vízben, majd azonnal tegye őket jeges vízbe, hogy megálljon a folyamat. Ezután szárítsa meg és helyezze őket légmentesen zárható fagyasztózacskókba vagy tárolódobozokba. A fagyasztott brokkoli akár 8-12 hónapig is eltartható.
 4. Kevésbé friss brokkoli felhasználása: Ha a brokkoli kissé száradtnak vagy lágyabb állapotúnak tűnik, még mindig felhasználható. Például párolhatja, főzheti levesekben vagy pürésítheti. Az ilyen brokkolit célszerű minél hamarabb felhasználni, hogy az íze és minősége ne romoljon tovább.

Az előzetes mosás és vágás javasolt a brokkoli frissességének megőrzése érdekében. Mindig távolítsa el a romlott vagy sérült részeket, mielőtt tárolná.

Tehát, a brokkoli megfelelő tárolásával hosszabb ideig élvezheti az ízletes és tápláló zöldséget a konyhában.A brokkoli felhasználása

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) sokoldalú zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában. Az alábbiakban bemutatok néhány ötletet a brokkoli kreatív és ízletes felhasználásához:

 1. Párolt brokkoli: Az egyik legegyszerűbb módja a brokkoli elkészítésének a párolás. Vágja le a brokkolirózsákat és párolja őket puhára, majd fűszerezze ízlés szerint. Ez a módszer segít megőrizni a brokkoli természetes ízét és tápanyagait.
 2. Brokkolisaláta: Vágja fel a brokkolit kisebb darabokra, majd keverje össze más friss zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával és hagymával. Ízesítse olívaolajjal és citromlével, majd díszítse friss zöldfűszerekkel.
 3. Sütés: A brokkolit sütve is kiválóan fel lehet használni. Készítsen brokkoli sült rózsákat, amelyeket olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel ízesíthet. Süssük meg a sütőben, amíg enyhén ráncos és aranybarnára nem pirul.
 4. Brokkolikrémleves: Készítsen ízletes krémlevest a brokkoliból. Párolja meg a brokkolit hagymával és fokhagymával, majd turmixolja simára a zöldségeket húslevessel vagy tejszínnel. Ízesítse sóval, borssal és friss fűszerekkel.
 5. Brokkoligratin: Készítsen brokkolival gazdagított gratin ételt. Vágja fel a brokkolit és főzze előzetesen, majd helyezze egy sütőedénybe. Öntse rá a sajtmártást és szórjon rá reszelt sajtot. Süssük meg a sütőben, amíg a sajt aranybarnára nem pirul.

Ezek csak néhány ötlet a brokkoli változatos felhasználásához, de a lehetőségek szinte végtelenek. Kísérletezzen és fedezze fel a saját kedvenc módjait a brokkoli elkészítésére. Legyen szó salátáról, levesről, köretről vagy főételről, a brokkoli hozzájárulhat az ízletes és egészséges ételekhez.

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzői
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) termesztése, gondozása, felhasználása, jellemzőiA brokkoli jótékony hatása a szervezetre

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) nemcsak ízletes zöldség, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik a szervezetre. Az alábbiakban bemutatok néhány fontos egészségügyi előnyt, amelyeket a brokkoli fogyasztása nyújthat:

 1. Gazdag tápanyagtartalom: A brokkoli tele van fontos tápanyagokkal. Kiváló forrása a C-vitaminnak, amely hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek elleni védelemhez. Emellett tartalmaz A-vitamint, folsavat, kalciumot és vasat is, amelyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez.
 2. Rákellenes hatás: A brokkoli olyan fitokemikáliákat tartalmaz, mint a szulforafán és az indol-3-karbinol, amelyek erős antioxidánsok és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Több kutatás kimutatta, hogy a brokkoli fogyasztása csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, különösen a vastagbél-, mell- és prosztataráknál.
 3. Szív- és érrendszeri egészség: A brokkoli magas rosttartalommal rendelkezik, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az egészséges szív-és érrendszer fenntartásában. Emellett a benne található sulforafán hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez és az érrendszer egészségének javításához.
 4. Emésztési egészség: A brokkoli rosttartalma elősegítheti az egészséges emésztést és a bélrendszer megfelelő működését. A rostok segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni a székrekedést, valamint táplálják a bélben található hasznos baktériumokat.
 5. Gyulladáscsökkentő hatás: A brokkoli bizonyos fitokemikái gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért a rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladásos betegségek kockázatát és enyhíteni a gyulladásos tüneteket.

Fontos megjegyezni, hogy a brokkoli fogyasztása része kell legyen egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, kalóriatartalma, tápérték összetétele

Termékek (100 g) Kalória C-vitamin A-vitamin Kalcium Vas Rost
Brokkoli 34 kcal 89 mg 623 NE 47 mg 0,73 mg 2,6 g

A táblázatban összefoglalom a brokkoli (100 g) tápértékét és néhány főbb adatát. A brokkoli alacsony kalóriatartalommal rendelkezik (34 kcal), ugyanakkor gazdag C-vitaminban (89 mg), A-vitaminban (623 NE), kalciumban (47 mg), vasban (0,73 mg) és rostban (2,6 g). Ezek az adatok segítenek látni, hogy milyen értékes tápanyagokat nyújt a brokkoli, és mennyire lehet hasznos része egy egészséges étrendnek.

Érdekességek, történetek róla

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) nem csak egy ízletes és tápláló zöldség, hanem érdekes történetekkel és érdekességekkel is rendelkezik. Íme néhány érdekes tény a brokkoliról:

 1. Római eredet: A brokkoli eredete az ókori Rómába vezethető vissza, ahol először tenyésztették és fogyasztották. A rómaiak elismerték a brokkoli egészségügyi előnyeit és ízét.
 2. A keresztes lovagok kedvence: A középkorban a brokkoli a keresztes lovagok egyik kedvenc zöldsége volt. Az egyik legenda szerint a keresztesek hozták be Európába a brokkoli magjait a különböző keresztes hadjáratok során.
 3. Az Eiffel-torony párizsi megvilágítása: A brokkoli meglepő módon az Eiffel-torony párizsi megvilágításához is kapcsolódik. A torony esti díszkivilágításakor a lámpákhoz használt karimák alakja megegyezik a brokkoli rózsájával.
 4. Vitaminbombaként is ismert: A brokkoli hihetetlenül tápláló zöldség, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő C-vitamin-, A-vitamin-, kalcium- és vasforrás, amelyek fontosak az immunrendszer erősítéséhez, a csontok és fogak egészségéhez, valamint a vérszegénység megelőzéséhez.
 5. Szuperélelmiszer: A brokkoli gyakran emlegetik szuperélelmiszerként, mivel kivételesen magas tápanyagtartalommal rendelkezik, és számos egészségügyi előnnyel jár. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a rák megelőzéséhez, a szív- és érrendszer egészségének javításához, valamint az emésztés és az általános egészség támogatásához.

Ezek csak néhány érdekes tény és történet a brokkoliról, amelyek rávilágítanak ennek a rendkívüli zöldségnek az értékeire és sokoldalúságára. Érdemes beépíteni az étrendünkbe, hogy élvezhessük az egészségünkre gyakorolt ​​kedvező hatásait és változatos és finom módon felhasználhassuk a konyhában.

 

Képek: Pixabax, Vistacreate

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) jellemzői, termesztése, felhasználása. Ismerd meg, tudj meg mindent róla minden fontos infót. Kattints a részletekért.