A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása

A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása

A borsó története, származása

A borsó, vagy más néven zöldborsó, egy Hüvelyesek családjába tartozó növény, amely az emberi táplálkozás egyik fontos alapanyaga. A borsó származása nagyon régre nyúlik vissza, már az ókorban is termesztették, és a Földközi-tenger medencéjéből származik.

A borsót már az ókori Egyiptomban is ismerték és termesztették, és később a rómaiak is elterjesztették Európában. Az európaiak azonban csak a középkorban kezdték el szélesebb körben termeszteni és fogyasztani.A borsó a 16. és 17. században került át az Amerikákba, ahol a helyi indiánok is megszerették és termesztették. Ma a borsó a világ számos részén termesztik, és az egyik legfontosabb zöldségféle az emberi táplálkozásban. A borsó sokféle élelmiszeripari termék előállítására is alkalmas, például konzervként, fagyasztva vagy szárítva, és a különböző nemzetekben különböző ételkészítési módokban használják fel.

A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása
A borsó jellemzői, termesztése, felhasználásaA borsó jellemzői

A borsó, vagy más néven zöldborsó, a Hüvelyesek családjába tartozó növény, amely az emberi táplálkozás egyik fontos alapanyaga. A növény évelő vagy egynyári, érési ideje általában 50-70 nap.

A borsó szára 30-120 cm magasra nő, és azonak ágai hosszúkás, fogazott levelekkel borítottak. A virágok fehérek, rózsaszínűek vagy lilák, 2-4 cm átmérőjűek, és többnyire egyszerű vagy összetett fürtökben helyezkednek el. A borsó virágai szerepet játszanak a növény beporzásában, amely a termésképződés előfeltétele.

A termése a borsónak hengeres vagy lapos hüvely, amelyben a borsószemek sorban helyezkednek el. A borsószemek általában kerek vagy ovális alakúak, 5-10 mm átmérőjűek, és zöld vagy sárga színűek lehetnek.

A borsó rendszertani besorolása a következő:

 • Ország: Növények (Plantae)
 • Törzs: Szárazföldi növények (Tracheophyta)
 • Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
 • Rend: Hüvelyesek (Fabales)
 • Család: Hüvelyesek (Fabaceae)
 • Nemzetség: Borsó (Pisum)
 • Faj: Zöldborsó (Pisum sativum)

A borsó számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A borsó szerepel a vegetáriánus és a vegán ételekben is, mivel magas fehérjetartalmának köszönhetően kiváló húspótló lehetőség. A borsót frissen, fagyasztva vagy konzervként használják fel, és számos konyhai ételkészítési technikában alkalmazzák.

A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása
A borsó jellemzői, termesztése, felhasználásaA borsó ültetése

A borsó ültetése egyszerű, és bármelyik kertész számára könnyen elvégezhető. A borsó magjait általában kora tavasszal, a talaj felmelegedését követően, április és május között szokták elvetni. A borsó ültetése előtt fontos, hogy a talajt alaposan felkészítsük, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességet és tápanyagot a növényeknek.

Először is, a területet meg kell tisztítani a gyomoktól, majd a talajt ásni és lazítani kell, hogy biztosítsuk a borsó gyökereinek megfelelő kialakulását. A borsó magokat körülbelül 5-10 cm mélyre kell elvetni, és 5-10 cm távolságra egymástól. A sorok közötti távolságnak legalább 50 cm-nek kell lennie. A borsó ültetésekor fontos, hogy a magokat elegendő mennyiségű vízzel áztassuk be, hogy gyorsabban keljenek ki.

A borsó ültetése után a növények gondozása is fontos. A borsók rendszeres öntözést és tápanyagokat igényelnek. A borsók öntözésekor fontos, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg, mert a hideg víz a borsó növekedését is gátolhatja. A borsók tápanyag igénye a termesztés időszakában folyamatosan változik, ezért fontos az időben történő trágyázás.

A borsó növekedése során azonban vigyázni kell a kártevőkre és betegségekre is. A leggyakoribb borsó betegségek a rozsda, a levélfoltosság, valamint a borsófélék légzőszervi fertőzése, míg a leggyakoribb kártevők a csigák és a liszteske.

Összességében, a borsó ültetése nem túl bonyolult folyamat, és a megfelelő gondozás és figyelemmel kísérés mellett a növények egészségesen és bőségesen termeszthetők. A borsó termesztése nem csak a friss zöldborsóhoz, de a száraz borsóhoz is használható, amelynek széles körű felhasználása van a konyhában.A borsó ismertebb fajták

A borsó egy nagyon sokoldalú növény, amelynek számos különböző fajtája létezik. A borsó fajtákat általában két nagy csoportra oszthatjuk: a szárazborsóra és a zöldborsóra. A szárazborsó általában szárazon szedhető, és különféle ételekhez használják fel, míg a zöldborsó frissen fogyasztható, vagy fagyasztva és konzervként is elérhető. Íme néhány ismertebb borsófajta:

 • Pusztai zöldborsó: Az egyik legnépszerűbb zöldborsó fajta Magyarországon. A borsószemek nagyok és ízletesek, a növény pedig magasra nő. A pusztai zöldborsó általában június-júliusban terem, és frissen, vagy fagyasztva tálalják.
 • Extra rázós zöldborsó: Egy másik népszerű zöldborsó fajta, amelynek a borsószemei a pusztai zöldborsóénál kisebbek, de az íze és a minősége kiemelkedő. Az extra rázós zöldborsót általában fagyasztva értékesítik, de frissen is elérhető.
 • Teleki borsó: Ez egy olyan szárazborsó fajta, amelyet általában fehér színű magjai miatt termesztenek. A Teleki borsó rendkívül termékeny, és általában kora ősszel szedik, amikor a magok már teljesen kifejlődtek.
 • Afrikai borsó: Egy nagyon ízletes zöldborsó fajta, amelyet általában az afrikai konyhákban használnak fel. A borsószemek nagyok és húsosak, és általában a tél végén és tavasz elején teremnek.
 • Kabuli borsó: Ez egy nagyon népszerű szárazborsó fajta, amelyet általában sárga vagy bézs színű magok jellemzik. A kabuli borsót leggyakrabban a Közel-Keleti konyhákban használják fel, például a hummusz elkészítéséhez.

Ez csak néhány példa a különböző borsófajták közül, azonban a borsó rengeteg változatban elérhető a világ különböző részein. A borsófajták sokfélesége lehetővé teszi, hogy a borsót különféle ételekhez használják fel, és így változatos ételeket készíthetünk belőle.

A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása
A borsó jellemzői, termesztése, felhasználásaA borsó gondozása

A borsó egy könnyen termeszthető növény, de a megfelelő gondozás és figyelem elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és termékeny legyen. A borsó igényei közé tartozik a megfelelő mennyiségű napfény, víz és tápanyag, valamint a megfelelő talaj minősége.

Fényigény: A borsó szereti a napos helyet, de a túl forró környezetet nem bírja jól. A borsó számára a napos helyen eltöltött 6-8 óra ideális, hogy megfelelően fejlődhessen.

Hőmérséklet igénye: A borsó általában 15-20 °C-os hőmérsékleten fejlődik a legjobban, azonban a hidegebb időjárás sem akadályozza a növekedését. A túl magas hőmérséklet azonban negatívan befolyásolhatja a növény növekedését.

Vízigény: A borsónak megfelelő mennyiségű vízre van szüksége a növekedéshez és a terméshozamhoz. Az öntözés gyakorisága a helyi körülményektől függ, de általában heti 1-2 alkalommal kell öntözni a borsót, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de ne áztassuk el.

Tápanyag igénye: A borsó növekedése során fontos, hogy a növényeknek megfelelő mennyiségű tápanyag álljon rendelkezésre. A borsó számára a nitrogén, a foszfor és a kálium a legfontosabb tápanyagok. A borsóhoz a talajt rendszeresen trágyázni kell, és megfelelő mennyiségű tápanyagot kell biztosítani a növényeknek.

A borsó gondozása magában foglalja a rendszeres öntözést és tápanyag pótlást, valamint a kártevők és betegségek elleni védelmet is. A borsó általában a virágzás után 60-70 nappal kezdi meg a termést, amely folyamatosan tart egészen a növény elhalásáig.

Összességében, a borsó gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, de a megfelelő gondozás és figyelem elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és termékeny növényeket termeljünk. A borsó megfelelő mennyiségű víz, napfény és tápanyag mellett magas terméshozamot hozhat.A borsó beérésének ideje, betakarítása

A borsó beérésének ideje általában attól függ, hogy milyen fajtát termesztünk, valamint a helyi körülményektől is. A zöldborsó általában 50-70 nap múlva érik be, míg a szárazborsó esetében ez az időszak általában hosszabb lehet. A borsó betakarítása általában akkor történik, amikor a borsóhüvely már teljesen kifejlődött, és a borsószemek kialakultak benne.

A zöldborsó betakarítása: A zöldborsó betakarítása során fontos, hogy az érett hüvelyeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy elkerüljük az elpusztult vagy túlérett borsószemeket. Amikor a borsóhüvely megfelelő méretű és állagú, általában 5-10 cm hosszú és könnyen megnyitható, akkor a borsó betakarítható. A betakarított borsószemeket általában rövid időn belül fogyasztják, fagyasztják vagy konzerválják.

A szárazborsó betakarítása: A szárazborsó betakarítása általában akkor történik, amikor a borsóhüvely elszárad és a borsószemek kemények és szárazak lesznek. A betakarítás előtt a növényeket általában meg kell szárítani, hogy az összes borsószem teljesen kifejlődjön. A betakarított borsószemeket általában szárítják és tisztítják, majd raktározzák, hogy később felhasználhassák őket.

A borsó betakarítása során fontos, hogy a borsószemeket azonnal felhasználjuk vagy tároljuk, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket. Ha a borsószemek túl sokáig maradnak a borsóhüvelyben, akkor elveszíthetik frissességüket és ízüket, és a betakarítás után rövid időn belül elromolhatnak.

Összességében, a borsó betakarítása nem túl bonyolult folyamat, és ha figyelünk a megfelelő időpontokra, akkor a borsószemek ízletesek és táplálóak lehetnek. A borsószemek betakarítása után a növényeket eltávolítják, és a területet felkészítik a következő évi termesztésre.Betegségei, kártevői

A borsó mint minden növény, hajlamos lehet betegségekre és kártevőkre. Fontos, hogy a borsó gondozása során figyeljünk a betegségek és kártevők jeleire, és időben cselekedjünk, hogy megelőzzük a növények károsodását. Íme néhány gyakori betegség és kártevő, amelyek érintik a borsó növényeket:

Betegségek:

 • Rozsdásodás: A borsó rozsdásodása egy olyan betegség, amely a borsó leveleit és szárait érinti. A betegség jelei közé tartozik a sárgulás és a rozsdásodás a leveleken. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében a beteg növényeket el kell távolítani, és a talajt sterilizálni kell.
 • Lisztharmat: Ez egy olyan gombás betegség, amely fehér porréteget képez a növényeken. A betegség megelőzése érdekében fontos, hogy a növényeket időben permetezzük gombaölő szerekkel, és eltávolítsuk a beteg részeket.

Kártevők:

 • Borsólevél-bogár: Ez a kártevő a borsó leveleit támadja meg, és a leveleket lyukasztja ki. A kártevő elleni védekezés érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és a kártevő jelenléte esetén alkalmazzunk rovarölő szereket.
 • Takácsatkák: Ezek az atkák a borsó leveleit támadják meg, és sárgás elszíneződést okoznak rajtuk. A takácsatkák elleni védekezés érdekében a növényeket rendszeresen permetezni kell rovarölő szerekkel.

Az elővigyázat és az időbeni fellépés segít megelőzni a betegségek és kártevők által okozott károkat, és biztosítja, hogy a borsó növények egészségesek és termékenyek maradjanak. Ha a betegségek vagy kártevők súlyos károkat okoznak a növényeknek, akkor a legjobb megoldás lehet az, hogy eltávolítjuk a beteg növényeket, és a talajt fertőtlenítjük, hogy megelőzzük a további fertőzést.A borsó tárolása

A borsó tárolása fontos lépés a természetes ízek és tápanyagok megőrzése érdekében. A friss borsószemeket általában azonnal fel kell használni, fagyasztani vagy konzerválni kell, hogy megtartsák frissességüket és tápértéküket. Ha azonban úgy döntünk, hogy a borsót szárazon tároljuk, akkor a következő tippeket érdemes figyelembe venni:

 1. Szárítás: Az első lépés a szárítás, amely segít megőrizni a borsó szárazságát és csökkenti a penészesedés és más betegségek kialakulásának kockázatát. A borsószemeket a termés befejezése után szedjük le, és szárítórácsra vagy más szellőző felületre terítjük ki, hogy levegőn száradjanak.
 2. Tisztítás: Miután a borsószemek megszáradtak, alaposan meg kell tisztítani őket, hogy eltávolítsuk az összes szennyeződést, például a talajt, a leveleket és az egyéb szennyeződéseket.
 3. Tárolás: A száraz és tiszta borsószemeket légmentesen lezárt tartályban kell tárolni, hogy megakadályozzuk a levegő és a nedvesség behatolását. A tartályt sötét, hűvös és száraz helyen kell tárolni, például egy kamrában vagy raktárban.

Ha a borsószemeket helyesen tároljuk, akkor akár egy éven át is megőrizhetik frissességüket és tápértéküket. Ha a borsószemek elkezdenek romlani vagy a penészesedés jeleit mutatják, akkor azonnal el kell távolítani őket a többi tárolt borsószemek közül, hogy ne fertőzzék meg azokat.

A borsó jellemzői, termesztése, felhasználása
A borsó jellemzői, termesztése, felhasználásaA borsó felhasználása

A borsó sokoldalú zöldség, amelyet sokféleképpen fel lehet használni az ételkészítés során. A friss borsószemeket általában a termés befejezése után szedjük le, és azonnal fel lehet használni friss salátákhoz, zöldséglevesekhez, vagy főzni lehet őket húsokkal vagy tésztával együtt. A száraz borsót pedig sokféle módon lehet felhasználni, például levesek, pörköltök, saláták, és egyéb ételek készítéséhez.

Íme néhány példa a borsó felhasználására:

 1. Borsóleves: A borsóleves egy egyszerű és ízletes leves, amelyet a friss vagy száraz borsószemekből lehet elkészíteni. A borsókat főzzük puhára egy zöldségalaplében, majd ízlés szerint fűszerezzük.
 2. Borsós pörkölt: A borsós pörkölt egy húsos étek, amelyben a borsót hús- vagy csirkehússal együtt főzzük puhára. A pörköltet hagymával, paradicsommal és fűszerekkel lehet ízesíteni.
 3. Borsós saláta: A friss borsószemeket fel lehet használni salátákhoz is. A borsót megszabadítjuk a héjától, majd összekeverjük más zöldségekkel, például paradicsommal, uborkával, salátával és fűszerekkel.
 4. Borsós rizottó: A borsós rizottó egy finom és laktató étel, amelyben a borsót és a rizst együtt főzzük egy zöldségalaplében, és fűszerezzük ízlés szerint.

A borsó felhasználása számos lehetőséget kínál az ételkészítés során. A borsó nagyon tápláló és könnyen emészthető, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A borsóval készült ételek nem csak ízletesek, hanem egészségesek is, és számos ételhez hozzáadhatók, hogy ízletes és tápláló ételeket készítsünk.A borsó jótékony hatása a szervezetre

A borsó nem csak finom, hanem nagyon tápláló is, és számos jótékony hatása van a szervezetre. A borsóban található tápanyagok és antioxidánsok számos egészségügyi előnnyel járnak, így érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe. Íme néhány példa a borsó jótékony hatásaira:

 1. Magas rosttartalom: A borsóban található magas rosttartalom segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét, csökkenti a székrekedést és javítja a koleszterinszintet.
 2. Magas fehérjetartalom: A borsó magas fehérjetartalma segít a szervezetnek fenntartani az izomtömeget és az egészséges szöveteket.
 3. Jó forrása a vitaminoknak: A borsó magas C-vitamin- és K-vitamin-tartalma segít erősíteni az immunrendszert, támogatja a vérképzést és segít a sebek gyógyulásában.
 4. Ásványi anyagok: A borsó gazdag ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban. Ezek az ásványi anyagok segítenek fenntartani az egészséges csontokat, támogatják az idegrendszer működését és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
 5. Alacsony kalóriatartalom: A borsó alacsony kalóriatartalma miatt segíthet a fogyásban és a súlykontrollban, miközben megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít a szervezetnek.

A borsó jótékony hatásai számos egészségügyi előnnyel járnak, és az étrendünkbe való beillesztésük segíthet fenntartani az egészséges életmódot. A borsó sokoldalúan felhasználható az ételkészítés során, így érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy kihasználjuk az egészségügyi előnyeit.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A borsó nagyon tápláló zöldség, amely számos fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek fontosak az egészségünk szempontjából. Az alábbiakban találhatóak azok az anyagok, amelyek találhatók a borsóban:

 • C-vitamin: A borsó kiváló forrása a C-vitaminnak, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, és segít az immunrendszer erősítésében, valamint a sebek gyógyulásában.
 • K-vitamin: A borsóban található K-vitamin fontos szerepet játszik a vérképzésben, és hozzájárul a csontok egészségéhez.
 • B-vitaminok: A borsó magas B-vitamin-tartalma segíti a sejtek működését, támogatja az idegrendszer egészségét és segít a vérképzésben.
 • Vas: A borsó nagyon jó forrása a vasnak, amely segít fenntartani az egészséges vérképzést, és a vérszegénység megelőzésében.
 • Magnézium: A magnézium fontos ásványi anyag, amely segíti az izomzat és az idegrendszer működését, valamint a csontok egészségét.
 • Kálium: A kálium segíti a szervezet elektrolit egyensúlyát, és fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
 • Foszfor: A borsó magas foszfortartalma segíti az egészséges csontok és fogak fenntartását.
 • Réz: A réz fontos nyomelem, amely segíti a vas felszívódását, és fontos a sejtek és a szövetek egészségének fenntartásához.

A borsó magas tápértéke és fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek forrása, amelyek segíthetnek fenntartani az egészséges életmódot. A borsó sokoldalúan felhasználható az ételkészítés során, így érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy kihasználjuk az egészségügyi előnyeit.Kalóriatartalma, tápérték összetétele

A borsó alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas tápértékű zöldség, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. Az alábbiakban találhatóak azok az anyagok és tápértékek, amelyek a borsóban találhatók:

 • Kalória: Egy csésze főtt borsó általában 125 kalóriát tartalmaz.
 • Fehérje: A borsó kiváló fehérjeforrás, egy csésze főtt borsó általában 8 gramm fehérjét tartalmaz.
 • Szénhidrátok: A borsóban található szénhidrátok szintén fontosak, egy csésze főtt borsó általában 22 gramm szénhidrátot tartalmaz.
 • Rost: A borsóban található rost segít az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, egy csésze főtt borsó általában 8 gramm rostot tartalmaz.
 • Zsír: A borsó alacsony zsírtartalmú zöldség, egy csésze főtt borsó általában csak 0,4 gramm zsírt tartalmaz.
 • Vitaminok: A borsóban található vitaminok közül kiemelkedő a C-vitamin, a K-vitamin és a B-vitaminok, amelyek számos egészségügyi előnyt kínálnak.
 • Ásványi anyagok: A borsó gazdag ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban, amelyek fontosak az egészséges csontok, fogak és izmok fenntartásához.

A borsó alacsony kalóriatartalma és magas tápértéke miatt ideális választás lehet azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. A borsó sokoldalúan felhasználható az ételkészítés során, így érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy kihasználjuk az egészségügyi előnyeit.Érdekességek, történetek róla

A borsó olyan zöldség, amely számos érdekességet és történetet rejt magában. Itt van néhány érdekesség és történet a borsóról:

 • A borsó egyik legkorábbi termesztett növényünk. A borsót már az ókorban termesztették, és a Közel-Keleten és az Indiai-félszigeten volt elterjedt. A borsó termesztése később Európába és az Amerikai kontinensre is eljutott.
 • A borsó egyik érdekessége, hogy képes az atmoszférikus nitrogén kötésére, ami azt jelenti, hogy képesek saját nitrogént előállítani a levegőből, amely nélkülözhetetlen tápanyag a növények számára.
 • A borsó a világ minden táján kedvelt étel. Például Indiában a borsó a konyha alapvető összetevője, és az indiai ételekben számos borsó alapú ételt találunk. Olaszországban a borsó a híres minestrone leves egyik fontos összetevője.
 • A borsó az angol konyha egyik jellegzetes étele, a fish and chips elengedhetetlen kísérője. A borsót kis darabokra vágják, és olajban sütik, hogy ropogós és ízletes legyen.
 • A borsó neve származhat a görög ‘pisos’ szóból, ami a hüvelyre utal, vagy a latin ‘pisum’ szóból, ami magára a borsószemre utal.
 • A borsó tápértéke nagyon magas, és egy kiváló fehérjeforrás. Ezért a borsót gyakran használják vegetáriánus ételek készítéséhez is.

A borsó sokoldalú és ízletes zöldség, amelyet számos kultúra kedvel és használ az ételkészítés során. A borsó érdekességei és történetei bemutatják, hogy mennyire fontos szerepe van a táplálkozásunkban és kultúránkban.